"Marač i smriječke opali."

Pred nama je tjedan promjenljivog vremena kakvo, uostalom, i dolikuje veljači. Početak tjedna ugodno topao s najvišom temperaturom zraka od 12 °C pa do 18 °C, ponegdje moguće i više. Od sredine tjedna osjetno hladnije s najnižom temperaturom od -7 °C do 2 °C. U gorju su moguće i niže vrijednosti. Ovo zahladnjenje će vjerojatno biti kratkog vijeka jer je na kraju tjedna ponovno sve izglednije toplije vrijeme.

Oborina je navjerojatnija sredinom tjedna - prije zahladnjenja kiša, a potom u gorju i snijeg. Na žalost, ne predviđaju se veće količine oborine, pogotovo ne u Dalmaciji, gdje je nedostatak vlage u tlu evidentan i pomalo već zabrinjavajući.

A srednja dnevna temperatura tla na desetak centimetara dubine na kontinentu će vjerojatno biti u granicama od 4 °C do 6 °C, a uzduž Jadrana uglavnom od 9 °C do 11 °C. Ipak vodite računa da će se i ove vrijednosti osjetnije mijenjati u ovisnosti o vremenskim zbivanjima i dakako, u gorju vjerojatnim snijegom.

Svakako savjetujemo vam oprez zbog hladnoće sredinom i početkom druge polovine tjedna, ali s oprezom nemojte stati jer nakon svega, uskoro su  moguća i veća iznenađenja.

A da bi spriječili veće nepotrebne štete pomoći će vam, koliko god mogu, meteorolozi. Tako u ponedjeljak u Opuzenu možete prisustvovati radionici DHMZ-a o tome kako vremenski ekstremi i klimatske promjene utječu na poljoprivredu i požare raslinja, te kako se nositi s njima. Cilj je unaprijediti suradnju gospodarstva odnosno poljoprivrednika i DHMZ-a.

I još jednom, oprezno s ožujkom jer: "Marač i smriječke opali."


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.