Četvrtak: barem djelomice sunčano, jaka bura...

Nakon sljedećih sati ponegdje malo kiše, u gorju i snijega, tijekom četvrtka će se u većini Hrvatske razvedriti pa će prevladavati sunčano, te i dalje relativno toplo za ovaj dio veljače, ali u mnogim krajevima i vjetrovito, ponajviše na Jadranu, gdje će puhati često jaka bura s olujnim udarima.

U nastavku ovoga tjedna i početkom sljedećega većinom još stabilnije i mirnije, uz dosta sunčanog vremena i toplije, ali u unutrašnjosti u petak i subotu uz česte temperaturne "minuse", gdjegod i mraz.


Za razliku od mnogima povoljnog vremena u Hrvatskoj i okolici sljedećih dana - o meteorološkim ekstremima kojegdje po svijetu, te vremenskim anomalijama i klimatskim promjenama više se govorilo u "Agendi: svijet", gdje je urednik i voditelj Danko Družijanić ugostio dr. sc. Ivana Güttlera, klimatologa DHMZ-a.

A DHMZ je do 25. veljače produljio rok za prijavu sudjelovanja na Drugoj radionici DHMZ-a s amaterskim udrugama i ljubiteljima meteorologije, koja će se održati 23. ožujka 2020., na Svjetski meteorološki dan.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".Četvrtak: barem djelomice sunčano, na Jadranu jaka bura, relativno toplo

mr. sc. Dragoslav Dragojlović
: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro oblačno, još ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Prijepodne sa zapada razvedravanje pa će sredinom dana i poslijepodne biti djelomice sunčano. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 3 °C, a najviša dnevna između 8 i 10 °C.

Podjednaka poslijepodnevna i malo niža jutarnja temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme. Vjetar većinom slab sjeverni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano. Uz obalu vjetrovito s jakom, podno Velebita i olujnom burom, koja će već prijepodne postupno slabjeti. More umjereno valovito i valovito. Jutro u gorju hladno, mjestimice s mrazom i temperaturom od -3 do 0 °C, dok će uz obalu biti između 5 i 9 °C. Najviša dnevna od 5 do 7 °C, na Jadranu između 11 i 13 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, ali i vjetrovito, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će jaka, na udare i olujna bura i tramontana, koje će sredinom dana slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 4 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom od 8 do 13 °C.

Relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske, i pritom ujutro umjereno oblačno, mjestimice uz mogućnost za malo kiše, a tijekom dana će biti više sunčanog vremena. Puhat će jaka do olujna bura i tramontana, koja će poslijepodne slabjeti."

I sljedećih dana relativno stabilno i iznadprosječno toplo...

"Idućih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, u petak i subotu ujutro sa slabim mrazom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Dnevna temperatura u postupnom porastu.

Na Jadranu pretežno sunčano i stabilno te danju razmjerno toplo. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u petak na sjevernom dijelu bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.