Srijeda: suho pa sve češća kiša, relativno toplo...

I u srijedu će biti relativno toplo, prijepodne još uz dosta sunčana vremena, po nizinama ponegdje i jutarnje magle, a na Jadranu uz često umjerenu buru, gdjegod i jaku, osobito podno Velebita na udare i olujnu. No, i kiša će biti sve češća, najprije na Jadranu i područjima uz njega, poslijepodne i osobito navečer i u većini Hrvatske. U gorju će biti malo susnježice i snijega, a vjerojatnost pljuskova i grmljavine najveća je na jugu zemlje. Navečer će se na sjevernom Jadranu razvedravati, ali i ponovno jačati bura.

U hladniji četvrtak nastavak razvedravanja, uz često jaku buru s olujnim udarima, ali u početku još kiša ponegdje na istoku i jugu Hrvatske, u gorju vjerojatno i snijeg, uglavnom u Lici i unutrašnjosti Dalmacije - uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, u kojoj će snijega ponegdje biti još i tijekom četvrtka.

Od petka do ponedjeljka većinom suho, uz mogućnost gdjekoje kišne kapi uglavnom u petak u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Štoviše, velika je vjerojatnost prevladavajuće sunčanog vremena, uz samo prolazno više oblaka, po nizinama ujutro ponegdje i magle, koju će "rastjeravati" jugozapadnjak. Temperatura zraka ponovno će biti u porasti, ali će jutra u kopnenom području do subote biti hladna, uz mraz.


O djelovanju vremena, klime i klimatskih promjena na sektore graditeljstva, zaštite okoliša i energetike bit će govora na radionici koja će se održati u četvrtak, 20. veljače, u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Draškovićeva 45. Prijave za sudjelovanje su do srijede, 19. veljače.

A do 25. veljače produljen je rok za prijavu sudjelovanja na Drugoj radionici DHMZ-a s amaterskim udrugama i ljubiteljima meteorologije, koja će se održati 23. ožujka 2020., na Svjetski meteorološki dan.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing.,iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegovu i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Srijeda: relativno toplo, ali promjenljivo, sve češća kiša...Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, uz ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Prema kraju dana oblačnije, pri čemu će biti kiše, najprije na zapadu. Najviša temperatura oko 10 °C, a jutro će biti malo hladnije nego u utorak, s temperaturom između 1 i 5 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjih Hrvatskoj, gdje će prijepodne biti čestih sunčanih razdoblja, ujutro mjestimice i magle. Poslijepodne sve više oblaka, a uglavnom navečer i kiša.

Na sjevernom je Jadranu mjestimična kiša moguća već prijepodne, a osobito poslijepodne, kada će je biti i u gorju. Prema kraju dana pad temperature, u višem gorju i mogućnost susnježice i snijega. Bura će ujutro i prijepodne oslabjeti, potom će zapuhati sjeverozapadnjak, a navečer opet bura, koja će jačati.

Na srednjem će Jadranu puhati zapadni i sjeverozapadni vjetar, koji će potkraj dana okrenuti na buru i sjeverac. Bit će promjenljivu oblačno, a poslijepodne i navečer uz mjestimičnu kišu, moguće i poneki pljusak. Najniža temperatura zraka od 7 do 9 °C, u unutrašnjosti 0 do 5 °C, a najviša od 12 do 16 °C.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će također prema kraju srijede biti kiše, ponegdje navečer i u noći i grmljavine. Uz slabo do umjereno jugo i jugozapadni, potom sjeverozapadni vjetar more će biti malo, mjestimice umjereno valovito."

Idućih dana malo manje toplo, pa opet...

"Četvrtak će početi oblacima na istoku, no kao u ostalim kopnenim područjima, već će se tijekom prijepodneva razvedriti. Idućih dana većinom sunčano, pri čemu uz prolazno više oblaka u petak ponegdje može biti slabe kiše. Jutra će biti hladnija, a i dnevna temperatura će se malo sniziti. U dane vikenda pak opet jačanje južine i zatopljenje.

Na Jadranu će do subote prevladavati sunčano. Samo još u četvrtak u noći i ujutro na jugu više oblaka, uz mogućnost za malo kiše. Pritom će četvrtak biti i vjetrovit, uz ponegdje jaku, na udare i olujnu buru i sjeverni vjetar. Temperatura zraka bit će niža nego u utorak, a u dane vikenda će ponovno porasti.", prognozira je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.