Utorak: većinom oblačnije, ponegdje kiša, bura jača

I u nastavku tjedna relativno toplo, pri čemu u većini unutrašnjosti ipak manje nego u ponedjeljak, uz jutarnje temperaturne "minuse" uglavnom od četvrtka, te uz slabiji vjetar. Na Jadranu pak do petka uglavnom vjetrovitije, najčešće uz buru, koja će gdjekad imati i olujne udare. Pritom će u većini krajeva oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu - u gorju i gdjekoju snježnu pahulju - biti od utorka do četvrtka, a od petka ponovno stabilnije i sunčanije.

O djelovanju vremena, klime i klimatskih promjena na sektore graditeljstva, zaštite okoliša i energetike
 bit će govora na radionici koja će se održati u četvrtak, 20. veljače, u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Draškovićeva 45. Prijave za sudjelovanje su do srijede, 19. veljače.

A do 25. veljače produljen je rok za prijavu sudjelovanja na Drugoj radionici DHMZ-a s amaterskim udrugama i ljubiteljima meteorologije, koja će se održati 23. ožujka 2020., na Svjetski meteorološki dan.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing.,iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegovu i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Utorak: većinom oblačnije, ponegdje kiša, bura jača

Krunoslav Mikec
, dipl. ing.: "Utorak će na istoku Hrvatske biti većinom oblačan. Malo je kiše moguće samo mjestimice, i to uglavnom u zapadnoj Slavoniji u prijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Jutro manje hladno nego u ponedjeljak, a dnevna temperatura većinom između 10 i 13 °C.

Danju podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Jutarnja će pak biti od 5 do 8 °C. Prevladavat će oblačno, ponegdje uz malo kiše, poglavito u prvom dijelu dana. Zapuhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice i istočni.

Sjeveroistočni će vjetar zapuhati i u gorju. A na sjevernom Jadranu nakon juga i jugozapadnjaka od sredine dana bura, uglavnom podno Velebita prema kraju dana jaka s olujnim udarima. Bit će pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, za koju je vjerojatnost manja na otocima te u južnoj Lici. Najviša temperatura zraka od 12 do 15 °C, u gorju malo niža.

U Dalmaciji sunčanije, s najvišom temperaturom i do 17, 18 °C. Prijepodne će zapuhati slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, potom kasno poslijepodne i navečer bura, mjestimice i jaka. More pritom malo, uglavnom na otvorenome umjereno valovito.

More će podjednako valovito biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano. U noći i ujutro bit će slabe do umjerene bure, zatim danju zapadnog i sjeverozapadnog vjetra, a navečer i u noći opet uz obalu bura. Najviša temperatura zraka od 15 do 18 °C."

Do petka ujutro još povremene oborine pa stabilnije...

"U srijedu kiša u kopnenom području uglavnom u gorju, navečer i drugdje, a u najvišim predjelima može biti i snijega. Od četvrtka suho i sunčanije. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Najviša temperatura oko 10 °C, a jutra će biti hladnija nego u utorak. U dane vikenda vrlo je velika vjerojatnost nove južine i porasta  temperature.

Na Jadranu također u srijedu oblačnije, s povremenom kišom, na jugu moguće i grmljavinom. Krajem srijede zapuhat će bura, koja će u četvrtak biti jaka, mjestimice s olujnim udarima, a u petak će oslabjeti. Pritom od četvrtka i na Jadranu uglavnom sunčano te postupno toplije, a potkraj tjedna opet bi moglo zapuhati jugo.", prognozira je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.