Ponedjeljak većinom suh, relativno topao, južina

I dok sjever i posebice sjeverozapad Europe trpi nove nevolje zbog olujnih nevremena, kod nas se nastavlja svojevrsno proljeće u veljači. I pritom u ponedjeljak još pretežno suho i sunčano, te posvuda iznadprosječno toplo, na kopnu i prilično vjetrovito, uz često umjeren, mjestimice i jak jugozapadnjak, uglavnom u gorju s olujnim udarima, a na Jadranu slabo do umjereno jugo. Malo kiše past će većinom na riječkome području i u Gorskome kotaru.

Od utorka do petka promjenljivije i uglavnom manje toplo, uz povremenu mjestimičnu kišu, ponegdje u gorju potkraj srijede i početkom četvrtka vjerojatno i malo snijega, a za vikend ponovno stabilnije i toplije.

Mraz će u ponedjeljak biti rijetka pojava u unutrašnjosti, a ponovno češći i zamjetniji bit će od četvrtka do subote.

Zbog svega toga Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., agrometeorologinja DHMZ-a u "Plodovima zemlje" je upozorila, između ostaloga da: "nekoliko hladnih noći ili dana može nepovoljno djelovati na ozime ratarske kulture." A u ponedjeljak, zbog jačanja vjetra ujutro što prije" "učvrstite plastenike, a lako lomljive biljke zaštitite".

A koliko vrijeme i klima djeluju na poljoprivredu te koje sve proizvode i usluge DHMZ nudi za potrebe poljoprivrede može se saznati na radionici "Utjecaj vremena, klime i klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju" koja će se održati u utorak, 18. veljače, u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Draškovićeva 45. Prijave za sudjelovanje su do ponedjeljka, 17. veljače.

A do 17. veljače je rok za prijavu sudjelovanja na Drugoj radionici DHMZ-a s amaterskim udrugama i ljubiteljima meteorologije, koja će se održati 23. ožujka 2020., na Svjetski meteorološki dan.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Ponedjeljak: južina, većinom suho i sunčanodr. sc. Tanja Renko: "Na istoku Hrvatske će ponedjeljak biti još jedan prevladavajuće sunčan dan. Vjetar ujutro slab pa će mjestimice biti kratkotrajne magle, ponajprije u Posavini. Poslijepodne će puhati do umjeren jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 2 °C, a najviša dnevna od 14 do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj od jutra relativno vjetrovito, uz često umjeren i jak, u gorju i vrlo jak jugozapadnjak. Stoga će i jutro biti toplije, uz temperaturu između 3 i 8 °C, a najviša dnevna bit će od 15 do 17 °C. Bit će barem djelomice sunčano.

U Gorskom kotaru te na širem riječkom području oblačnije i do kraja dana može pasti i malo kiše. Više će sunčanog vremena biti u Lici te na otocima. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu slabo i umjereno jugo i južni vjetar. Uz zapadnu obalu Istre te prema otvorenome moru mjestimice će biti smanjena vidljivost zbog sumaglice ili magle.

U Dalmaciji prevladavajuće sunčano i razmjerno toplo vrijeme, najviša će dnevna temperatura biti između 14 i 18 °C. Zapuhat će slabo, na otvorenome moru srednjeg Jadrana do umjereno jugo.

Na krajnjem jugu Hrvatske vjetar će biti slab promjenljiva smjera pa će more i dalje biti mirno ili malo valovito, a uz obilje sunčanog vremena temperatura će porasti na vrijednosti od 15 do 17 °C."

I dalje relativno toplo, ali promjenljivo...

"Utorak i srijeda bit će na kopnu promjenljiviji uz mjestimičnu kišu, ponajprije u srijedu. Bit će i svježiji te će temperatura biti sve primjerenija dobu godine, posebno u četvrtak koji je vrlo vjerojatno najhladniji dan u tjednu, naime od petka te osobito idući vikend vjerojatan je ponovni porast temperature. Pritom bi i druga polovina tjedna bila prevladavajuće suha i barem djelomice sunčana.

I na Jadranu će u utorak te osobito srijedu biti mjestimične kiše, osobito na sjevernom dijelu, dok će se u utorak u Dalmciji još zadržati suho i pretežno sunčano. Od četvrtka ponovno manje oblaka, u početku i jaka bura s kojom će osvježiti, a zatim porast temperature.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.