Sunce tijekom nedjelje - mnogima veselje?!

Za razliku od onih koji zbog početka mnogobrojnih karnevala, fašnika i poklada tek ovih dana stavljaju maske - vrijeme proljetnu "masku" ima već dugo. I imat će i sljedećih dana!

Pritom će zamjetnije iznadprosječno toplo biti do srijede, te ponovno od sljedećega vikenda, a od četvrtka do subote temperatura će zraka ipak biti bliža prosječnim vrijednostima druge polovice veljače.

Valja spomenuti da će i u ovu nedjelju na kopnu biti jutarnjih temperaturnih "minusa", ponegdje i magle, koja je moguća i mjestimice na moru. Njezinom razilaženju pomoći će jačanje jugozapadnjaka, na Jadranu i juga, koji će još češći i jači biti u ponedjeljak, kada će porasti i vjerojatnost za gdjegod malo kiše, uglavnom u Gorskome kotaru i na riječkome području.

Promjenljivije, uz mogućnost kiše i u ostalim hrvatskim krajevima, bit će od utorka do petka, pri čemu u gorju može zalepršati i gdjekoja snježna pahulja, osobito potkraj srijede i u prvom dijelu četvrtka, a od petka se ponovno povećava vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena...


A koliko vrijeme i klima djeluju na poljoprivredu te koje sve proizvode i usluge DHMZ nudi za potrebe poljoprivrede može se saznati na radionici "Utjecaj vremena, klime i klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju" koja će se održati u utorak, 18. veljače, u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Draškovićeva 45. Prijave za sudjelovanje su do ponedjeljka, 17. veljače.

A do 17. veljače je rok za prijavu sudjelovanja na Drugoj radionici DHMZ-a s amaterskim udrugama i ljubiteljima meteorologije, koja će se održati 23. ožujka 2020., na Svjetski meteorološki dan.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Nedjelja: većinom sunčano i relativno toplo, ali ujutro ponegdje magla, na kopnu i mrazdr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Nedjeljno će jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti hladno, uz mraz, ponegdje moguće i maglu. Danju sunčano, s temperaturom između 12 i 14 °C. Popodne će mjestimice puhati umjeren jugoistočnjak.

U središnjoj će pak Hrvatskoj zapuhati jugozapadni vjetar. Prije njega je ujutro mjestimice moguća magla, a uz temperaturu između -3 i 0 °C bit će i mraza. Uz većinom sunčano vrijeme temperatura će porasti na vrijednosti iznad prosjeka za doba godine, do 15 °C.

Pretežno sunčano i iznadprosječno toplo bit će i na zapadu zemlje. Jutro će pak u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre biti hladno, mjestimice uz maglu, koje može biti i ponegdje na sjevernom Jadranu. Popodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak, u višim predjelima s jakim udarima, a na moru će biti i juga.

U Dalmaciji vjetar uglavnom slab, ujutro ponegdje burin, popodne jugozapadnjak i jugo, pa će i more biti uglavnom malo valovito, a vidljivost ujutro lokalno može biti smanjena zbog magle ili sumaglice. Danju sunčano, na obali i vedro te ugodno toplo, no ujutro će u unutrašnjosti još biti mraza.

Na jugu Hrvatske prevladavat će vedrina, uz slab vjetar pa lokalno ujutro može biti magle ili sumaglice. Jutarnja temperatura oko 8 °C, a popodnevna od 14 do 16 °C."

I u novome tjednu relativno toplo, osobito do srijede, ali...

"Na kopnu će i dalje biti iznadprosječno toplo, osobito u većinom sunčan ponedjeljak, kada će puhati jugozapadnjak, ponegdje s jakim i olujnim udarima. Jutarnji "minusi" opet će većinom izostati. U ponedjeljak i utorak malo kiše može pasti samo mjestimice na zapadu zemlje, a u srijedu i četvrtak i drugdje u unutrašnjosti. Uz pad temperature potkraj srijede i u noći na četvrtak u višem gorju moguća je i pokoja snježna pahulja.

Početkom tjedna će i na Jadranu biti nešto nestabilnije vrijeme. Više oblaka bit će na sjevernom Jadranu, gdje će mjestimice pasti i malo kiše, dok će u Dalmaciji prevladavati sunčano. No, u srijedu i četvrtak posvuda oblačnije, pa će i povremena kiša biti rasprostranjenija, ali i dalje u malim količinama. Umjereno, samo lokalno i jako jugo u utorak će zamijeniti sjeverozapadnjak, a u srijedu bura.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.