Učvrstite plastenike, lako lomljive biljke zaštitite...

Prevrtljiva veljača i sljedećih 7 dana donosi šaroliko vrijeme. Iznadprosječna toplina će najizraženija biti na početku tjedna, te vjerojatno na samom njegovom kraju, a ni sredinom tjedna neće biti odviše hladno.

Najviša temperatura zraka od oko 16 °C primjerenija je travnju, a ne sredini veljače. Ipak, od četvrtka će biti hladnije, uz najnižu temperaturu zraka od -5 u gorju do 4 °C u Dalmaciji, pa na vrijeme zaštitite osjetljive biljke.

Slaba kiša moguća je u više navrata, ali uglavnom sredinom tjedna. Od 5 u nizinama unutrašnjosti do 10 mm u gorju i na Jadranu možda su za neke lokacije i optimistične prognoze. Osobito za Dalmaciju. Ističemo to jer je siječanj bio vrlo suh u gotovo cijeloj zemlji, a veljača do sada u mnogim hrvatskim krajevima nije ni blizu višegodišnjem prosjeku. Tako će biljke, osobito ozime ratarske kulture, trpjeti od nedostatka vode u tlu.

A srednja dnevna temperatura na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 2 u gorju do 10 °C u Dalmaciji, na otocima i viša, što će poticati rast povrća.

Ulazimo u posljednjih mjesec dana kalendarske zime, a možemo reći da ju još uvijek nismo jako osjetili. Polja su bez zaštite snježnog pokrivača, pa suho vrijeme uz nekoliko hladnih noći ili dana može nepovoljno djelovati na ozime ratarske kulture. U ponedjeljak će u gorju te na zapadu unutrašnjosti puhati jak, ponegdje i olujan jugozapadnjak, pa učvrstite plastenike, a lako lomljive biljke zaštitite.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.