Prođe i Valentinovo, ali od zime i dalje ništa novo

Nakon prolazne kiše, u gorju ponegdje i snijega, veljača se do ponedjeljka vraća na gotovo proljetni ugođaj - prevladavajuće sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, ali na kopnu uz jutarnje "minuse", osobito u nedjelju, te uz mjestimičnu maglu, u nedjelju možda i ponegdje na moru.

Od utorka do potkraj novoga tjedna ponovno će biti promjenljivije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, te malo manje toplo, a u prognozama za posljednji tjedan veljače, unatoč nadama zimoljubaca i donedavnim prognozama - ponovno je vrlo velika vjerojatnost zamjetnije iznadprosječne topline...

A koliko vrijeme i klima djeluju na poljoprivredu te koje sve proizvode i usluge DHMZ nudi za potrebe poljoprivrede može se saznati na radionici "Utjecaj vremena, klime i klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju" koja će se održati u utorak, 18. veljače, u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, na adresi Draškovićeva 45. Prijave za sudjelovanje su do ponedjeljka, 17. veljače.

A do 17. veljače je rok za prijavu sudjelovanja na Drugoj radionici DHMZ-a s amaterskim udrugama i ljubiteljima meteorologije, koja će se održati 23. ožujka 2020., na Svjetski meteorološki dan.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Subota: većinom suho, pa i pretežno sunčano, na Jadranu uz još ponegdje jak vjetar

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljive naoblake, ali uglavnom bez kiše, te u početku uz slab do umjeren sjeverozapadnjak. U Posavini ujutro ponegdje može biti magle. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 2 °C,  a najviša oko 10 °C.

Danju malo toplije nego na istoku, a ujutro malo hladnije, uz slab mraz, bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, ujutro mjestimice i maglom. Vjetar uglavnom slab.

Pretežno sunčano bit će i na zapadu zemlje, po gorskim kotlinama uz mogućnost jutarnje magle. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, a na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak. Olujni udari bure ujutro će vrlo vjerojatno biti samo lokalno podno Velebita. Poslijepodne će vjetar slabjeti. Jutarnja temperatura niža nego u petak, osobito u gorju, gdje će biti i mraza, a dnevna od 8 °C u gorju do 15 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji će subota obilovati suncem, a najviša dnevna temperatura bit će između 13 i 16 °C. Umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, u drugom dijelu dana u slabljenju i okretanju na sjeverozapadni vjetar, a umjereno valovito i valovito more u postupnom smirivanju.

Sunčano i na jugu Hrvatske, uz podjednako jaku buru i sjeverni vjetar, koji će poslijepodne slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 4 °C u zaobalju do 9 °C na obali, a najviša oko 16 °C."

Do ponedjeljka jos stabilno, pa opet promjenljivo...

"U nastavku vikenda na kopnu pretežno sunčano, uz češće jutarnju maglu i mraz, a prema kraju dana jugozapadnjak. U ponedjeljak djelomice sunčano, a uz više oblaka u Gorskome kotaru mjestimice malo kiše. Jugozapadnjak će pojačati i bit će još toplije. U utorak oblačnije i na zapadu ponegdje kiša, a dnevna temperatura niža.

Na Jadranu u nedjelju pretežno sunčano, u Dalmaciji i vedro, a ujutro lokalno može biti i magle. Uz okretanje vjetra na jugo, na sjevernom Jadranu prema kraju dana porast nablake, a u ponedjeljak i mjestimice kiša. U utorak na sjeveru kiša češće, a prema jugu više sunca. Nakon juga, u utorak sjeverozapadnjak a zatim i bura.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.