Srijeda-četvrtak: stabilnije, ali ujutro hladnije

Dan europskog broja 112 prošao je, srećom, uz manje hitnih poziva prouzročenih (ne)vremenom nego u neke druge, meteorološki "izazovnije" dane, primjerice u ovaj ponedjeljak.

Premda neće biti stabilno, posvuda mirno i tiho, stalno biometeorološki povoljno i suho - i u nastavku ovoga tjedna, i početkom sljedećega - postoji samo mala vjerojatnost znatnijih nevolja zbog (ne)vremena. Izmjenjivat će se sunčanija i oblačnija razdoblja, uz koja će biti i povremene mjestimične kiše - u srijedu uglavnom gdjekoje kapi, a zamjetnijih će količina u većini Hrvatske biti potkraj četvrtka i u prvome dijelu petka, te ponovno vjerojatno u utorak. Mogućnost pahulja trenutačno postoji samo u gorju, a i to za veljaču gotovo i nije vrijedno spomena.

No, svakako zaslužuje spominjanje povremeno umjeren, mjestimice prolazno i jak vjetar - bura i tramontana na Jadranu u srijedu i petak, kao i na kopnu jugozapadnjak, na Jadranu ponegdje i jugo u četvrtak, te ponovno u nedjelju i ponedjeljak.

Uz sve to - temperatura zraka bit će i dalje većinom viša od prosječne za drugo desetodnevlje veljače. Ali naravno, to ne znači izostanak temperaturnih "minusa". Povremeno će ih biti u noći i tijekom jutra u kopnenom području, osobito u četvrtak i nedjelju.


Detaljniju vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a, koja je radno obilježila Međunarodni dan žena u znanosti.
Osim nje, to su zbog, između ostalih i HRT-a, učinile i Josipa Kuzmić, mag. phys. - geophys. i Ana Petrov, mag. phys.- geophys. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.
Njihove prognoze, kao i drugih službujućih meteorologinja i meteorologa DHMZ-a, ne samo iz Zagreba i Rijeke, nego i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Srijeda: većinom suho i barem djelomice sunčanodr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U srijedu će na istoku Hrvatske biti više sunčanog vremena nego u utorak, a vjerojatnost za poneku kap kiše je mala. No, povremeno će biti prolazno umjerene naoblake, osobito ujutro. Puhat će slab, samo rijetko i umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutro će biti malo hladnije nego u utorak, a dnevna će temperatura biti većinom od 10 do 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj nakon većinom vedre noći jutro će biti hladno, ponegdje uz temperaturu nižu od 0 °C. Danju će uz barem djelomice vrijeme te slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar temperatura biti od 10 do 13 °C.

U gorskim će predjelima povremeno biti umjerene naoblake, ali će posvuda biti djelomice sunčano, na sjevernom Jadranu i pretežno sunčano. Vjetar će na moru okrenuti na sjeverozapadni, većinom umjeren, prolazno i jak - slabjet će u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura u gorskim predjelima od -1 do 2 °C, na moru od 4 do 9 °C, na otocima i do 11 °C, najviša dnevna bit će uglavnom od 9 do 13 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano. Doduše, zbog sjeverozapadnjaka koji će mjestimice biti umjeren, na otvorenome prolazno i jak, temperatura će biti malo niža nego u utorak, ali će i dalje biti iznadprosječno toplo.

Jednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz obilje sunca i povremeno umjeren sjeverozapadnjak jutarnja temperatura na obali i otocima biti od 6 do 12 °C, u unutrašnjosti od 2 do 4 °C, a dnevna posvuda od 14 do 17 °C."

I dalje promjenljivo, relativno toplo

"I sljedećih dana bit će i oblaka i sunčanih razdoblja. Mjestimične kiše u kopnenom će području biti u noći na petak i petak prijepodne te ponovno početkom sljedećeg tjedna. U četvrtak, kao i u dane vikenda, bit će sunčanije, ali vjetrovitije te uz južinu i toplije.

Na Jadranu će uglavnom sunčano biti u većem dijelu tjedna. Prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom vrlo je vjerojatno potkraj četvrtka na sjevernom dijelu, u petak i drugdje. Vjetar će sa sjeverozapadnog u četvrtak okrenuti na južni i jugo, zatim ponovno na sjeverozapadnjak. I dalje će se zadržati iznadprosječno toplo za doba godine"., prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.