Temperatura "luduje", ali se barem vjetar smiruje

Za razliku od mnogobrojnih negativnih posljedica vjetrovitog kraja prošloga tjedna i početka ovoga, i to ne samo u Europi, nego i u dijelu Hrvatske, mjestimice su zabilježene i pozitivne strane, pa čak i neuobičajeni rekord.

U nastavku će tjedna u Hrvatskoj i okolici vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego u ponedjeljak. Iako ne sasvim. Izražena južina će prestati, ali će se iznadprosječna toplina nastaviti, kao i nadmetanje oblaka, vedrine i sunca. Pritom će oblačnije biti u kopnenom području, gdje je i veća vjerojatnost povremene mjestimične kiše, u gorju i poneke pahulje. Tlak će zraka do subote većinom rasti, osim potkraj četvrtka i početkom petka, kada će prolazno ponovno biti u padu, ali manjem nego u ponedjeljak.

Vjerojatnost za novu zamjetniju južinu povećava se od nedjelje pa ljubitelji hladnijeg vremena, i za veljaču "normalnijega", i dalje neće biti zadovoljni. Malu utjehu omogućit će im mjestimični jutarnji temperaturni "minusi" u kopnenom području od srijede do subote, a možda i posljednjih tjedan dana veljače. No, te prognoze nisu još dovoljno pouzdane.

Ali je zato sigurno da je prvo desetodnevlje ovoga mjeseca u većini Hrvatske jedno od najtoplijih u znanoj povijesti mjerenja - srednja temperatura zraka viša je od prosječne na Jadranu od 1 do 4 °C, a na kopnu većinom čak od 3 do 6 °C. A sljedeći će dani to odstupanje dodatno povećati...


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Utorak: slabljenje vjetra, ali i dalje promjenljivo i iznadprosječno toplo, ponegdje kiša...Krunoslav Mikec: "U prvom dijelu utorka će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s povremenom kišom. Kasnije je velika vjerojatnost sunčanih razdoblja. Zapadnjak i sjeverozapadnjak će tijekom prijepodneva oslabjeti. Bit će podjednako toplo kao u u ponedjeljak, s jutarnjom temperaturom od 5 do 9 °C, a najvišom dnevnom između 11 i 14 °C. 

U središnjoj Hrvatskoj će još u noći i ujutro mjestimice biti jakog vjetra, potom slabljenje zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Uz promjenljivu naoblaku u nekim područjima može biti kiše, uglavnom prijepodne te ponovno navečer. Temperatura će zraka od jutarnjih 6 do 9 °C danju porasti do vrijednosti između 12 i 15 °C.

Najviša dnevna temperatura na sjevernom Jadranu bit će malo viša nego u ponedjeljak - od 14 do 16 °C. Pritom će prevladavati sunčano, uz jugozapadni i zapadni, zatim sjeverozapadni vjetar. Zapadnjaka će biti i u gorju, u prvom dijelu dana na udare još jakog. A uz promjenljivu naoblaku mjestimice treba računati na malo kiše.

Kiše do sredine dana može biti i u dijelu unutrašnjosti Dalmacije, a na obali srednjeg Jadrana će biti većinom sunčano. Puhat će jugozapadnjak pa zapadnjak i sjeverozapadnjak, uglavnom na otvorenome moru moguće jak. Najniža temperatura zraka bit će od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti 3 do 7 °C, a najviša od 14 do 18 °C.

Iznadprosječno će toplo biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti promjenljivo oblačno uz mogućnost za malo kiše ponajprije u dolini Neretve te u Konavlima. Nakon juga u noći i prijepodne, zapuhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar."

I u nastavku tjedna promjenljivo i relativno toplo, samo ponegdje uz malo kiše...

"I sljedećih dana u kopnenom području izmjena oblačnih i sunčanih razdoblja, pri čemu malo kiše ponegdje može pasti u srijedu te potom osobito u petak. Temperatura zraka malo će se sniziti, osobito noćna, pa u nekim predjelima ujutro može biti negativnih vrijednosti. U dane vikenda vjerojatno sunčanije i opet malo toplije.

Na Jadranu će uglavnom sunčano biti i u većem dijelu tjedna. Samo je na krajnjem jugu uz više oblaka tijekom srijede moguće malo kiše. A u petak se povećava vjeroajtnost za prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom. Vjetar će oslabjeti, a smjer će se mijenjati od sjeverozapadnjaka na buru i istočnjak, zatim u četvrtak jugo te u petak ponovno na sjeverozapadnjak. Zadržat će se razmjerno toplo.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.