U topliji ponedjeljak "divlja" jugozapadnjak...

Dugonajavljivani ponedjeljak se približava, tlak zraka snižava, biometeorološko stanje pogoršava, vjetar pojačava... U ponedjeljak će često biti jak, u mnogim krajevima i olujan, ne samo na udare. Stoga - i u cilju izbjegavanja nevolja kakvih je prošlih dana bilo na sjeverozapadu Europe - zaslužuje i posebna upozorenja stručnjaka DHMZ-a, ne samo na njihovim internetskim stranicama, nego i u europskom MeteoAlarm sustavu, a i u HRT METEO aplikaciji. I to jugozapadnjak na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti, ponajviše vjerojatno u gorju, te Međimurju, Zagorju i Podravini, a u južnijim će hrvatskim krajevima puhati malo manje jako jugo.

Osim vjetra, i oblaka će diljem Hrvatske biti više nego tijekom vikenda, a mjestimične kiše u ponedjeljak prijepodne uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, kasnije i u mnogim drugim krajevima.
Zbog svega toga Marko Vučetić, dipl. ing., u "Plodovima zemlje" s razlogom je savjetovao "zaštitu lako lomljivih nasada", a i prognozirao, između ostaloga: "Bit će i poteškoća pri obavljanju radova uređenja maslinika, kao i rezidbe vinove loze i voćaka."

I to ne samo zbog ponedjeljka, nego i zbog nastavku tjedna, tijekom kojeg će vrijeme biti promjenljivo, povremenu uz uglavnom malo kiše, češće u kopnenom području, gdje je moguća i poneka snježna pahulja, osobito u gorju u drugom dijelu srijede. Vjetar će u većini unutrašnjosti biti slabiji nego u ponedjeljak, ali će na Jadranu i sljedećih dana povremeno biti jak, mjestimice i olujan, i to ne samo jugozapadni i jugo, nego gdjekad i bura...

Gdje će, kada i koliko puhati vjetar, te ostale zanimljivosti vremena sljedećih dana mogu se naći u detaljnijim prognozama po danima i područjima, koje je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku. Ne stignete li, ili ne možete ni u aplikaciji, ni putom HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".Ponedjeljak: vjetrovito, iznadprosječno toplo, ponegdje kiša...

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. Poslijepodne oblačnije, a krajem dana mjestimice kiša. Bit će vjetrovito, uz umjeren i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti iznadprosječno toplo, te promjenljivo oblačno i vjetrovito. Poslijepodne i navečer ponegdje će biti kiše. Puhat će umjeren i jak, u višim predjelima na udare i olujan jugozapadnjak.

Na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno i vjetrovito. Povremeno će biti kiše, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak, mjestimice na udare i olujan jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 9 i 12 °C. Najviša dnevna uglavnom između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Podjednako relativno toplo i na jugu Hrvatske, u pritom djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar."

U nastavku tjedna promjenljivo...

"U utorak u unutrašnjosti djelomice sunčano, još ponegdje uz malo kiše i slabljenje vjetra. U srijedu većinom oblačno, u početku s kišom, a zatim uz pad temperature zraka mjestimice susnježicom i snijegom, kojeg može biti i u nizinama. U četvrtak razvedravanje, a u petak novo naoblačenje s oborinama.

Na Jadranu u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho, a u srijedu promjenljivo oblačno s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. U četvrtak barem djelomice sunčano. U petak novo naoblačenje s kišom. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, a u srijedu će prema kraju dana na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će u četvrtak oslabjeti, u petak ponovno prolazno pojačati.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.