"Što se u veljači zazeleni, rado se posuši."

U ovome tjednu vrijeme je bilo povoljno za obavljanje radova na otvorenom tako da su se poljodjelski radovi mogli obavljati gotovo nesmetano.

Odliku prevrtljivog mjeseca veljača će u potpunosti opravdati u sljedećem tjednu. Odmah na početku tjedna neuobičajeno toplo s najvišom temperaturom zraka od 11 °C do 16 °C. Ova će toplina biti posljedica jačanja juga na Jadranu, a u gorju jakog jugozapadnjaka, što će zahtijevati zaštitu lako lomljivih nasada.

Od sredine tjedna, a posebno prema njegovom kraju bit će osjetno hladnije, s najnižom temperaturom od -6 °C do -3 °C na kontinentu, a uzduž Jadrana oko 2 °C. Za razliku od početka tjedna, na njegovome kraju je za očekivati jaku buru.

Oborina je moguća tijekom cijelog tjedna, ali najobilnija njegovom sredinom. U drugoj polovini tjedna vjerojatno je stvaranje snježnog pokrivača u gorju, a u nizinama nakratko barem susnježica.

A srednja dnevna temperatura tla na desetak centimetara dubine u proteklome tjednu osjetno se spustila i u sljedećem tjednu još će se njezine vrijednosti dodatno smanjiti. Na kontinentu će vjerojatno biti od 0 °C do 2 °C, a uzduž Jadrana uglavnom od 4 °C do 6 °C. Stoga ni u Dalmaciji tlo nije dovoljno zagrijano za sjetvu ili sadnju povrtlarskih kultura pa to ostavite za toplije dane.

Bit će i poteškoća pri obavljanju radova uređenja maslinika, kao i rezidbe vinove loze i voćaka, i duž Jadrana i na kontinentu, ali u neku ruku možda je i bolje da se ne brza s tim radovima. A zašto ne brzati odavna je znano, jer:
"Što se u veljači zazeleni, rado se posuši."

Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.