U subotu mnogima idila, a već nedjelja manje mila

"Vani je baš lijepo. Temperatura po mjeri.", komentirali su u petak mnogi. Podjednako će biti i u subotu, a već od nedjelje slijedi južina, koja će još izraženija biti u vjetrovitiji, kišovitiji i topliji ponedjeljak. Promjenljivo i relativno toplo za ovo doba godine bit će i u nastavku novoga tjedna, ali to ne znači da ponegdje nije moguć i snijeg...

Detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a ne stignete li pogledati HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".

Subota: barem djelomice sunčano, bura, na kopnu hladno jutro

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Subota će na istoku Hrvatske biti pretežno sunčana, prijepodne još ponegdje uz promjenljivu naoblaku. Jutro hladno, a uz mjestimice umjeren jugoistočni vjetar temperatura će danju porasti do 8 °C.

Podjednaka temperatura mjerit će se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne također biti više oblaka nego popodne. Jutro hladno, mjestimice uz mraz i temperaturu između -3 i 0 °C.

Najhladnije će jutro biti u gorskoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Istre, uglavnom od -7 do -4 °C. Na obali ujutro pak od samo 1 do 8 °C na ponekim otocima. Danju će sunčanih sati biti mnogo uz temperaturu od 7 °C u gorju do 12 °C na moru. Upozorenje za vjetar odnosi se na podvelebitsko područje samo u noćnim i jutarnjim satima, kada će još mjestimice biti olujnih udara bure. Danju će bura oslabjeti, pa će more na sjevernom Jadranu biti uglavnom malo valovito.

Malo valovito more bit će i u Dalmaciji, uz prevladavajuću vedrinu, u unutrašnjosti i hladno jutro, temperaturne "minuse" i mraz, a najviša dnevna temperatura bit će većinom od 10 do 14 °C.

I na jugu Hrvatske relativno toplo poslijepodne. U noći i ujutro duž obale će puhati umjerena bura, ponegdje još s jakim udarima, a danju će oslabjeti. Dan će uz obilje sunčanih sati biti idealan za boravak na otvorenom."U nedjelju jačanje južine...

"U većinom sunčanu nedjelju na kopnu će još ujutro biti temperaturnih "minusa", a tijekom dana će zapuhati jugozapadnjak, koji će u ponedjeljak mjestimice imati i olujne udare. Novi tjedan bit će dinamičan - povremeno uz kišu, jak vjetar, početkom tjedna i osjetno zatopljenje, a sredinom tjedna postoji pak mogućnost i za snijeg, posebice u gorju.

U nedjelju će već neki i na Jadranu predosjećati promjenu vremena - okreće na jugo, dolazi sve više oblaka, a na sjevernom Jadranu može pasti i malo kiše. Početak tjedna stoga će biti kišovitiji i vjetovitiji, uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar. I temperatura zraka osjetno će porasti, osobito jutarnja. U utorak jugo će oslabjeti, a malo kiše bit će još ponajprije na jugu zemlje. No, već u srijedu dolazi nova izraženija kišna epizoda.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.