HRT izravno prenosi 92. dodjelu Oscara

Zagreb, 6. veljače 2020. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvom programu (HRT–HTV1) u noći s nedjelje 9. veljače na ponedjeljak 10. veljače s početkom u 0.30 sati izravno prenosi dodjelu Oscara, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade koja će se ove godine održati po 92. put.
 
Dodjela zlatnih kipića održat će se u Hollywoodu u Los Angelesu, a prijenos počinje kratkim predstavljanjem ovogodišnjih kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih, nakon čega HRT slikom ulazi u Dolby Theatre na ceremoniju dodjele Oscara.
 
Urednica prijenosa je Branka Papić, a voditelji koji će cijelu noć iz studija HRT-a prenositi i komentirati sva događanja povezana s dodjelom bit će filmski kritičar i sveučilišni profesor Boško Picula, modni kritičar Nenad Korkut te Alemka Lisinski. Redateljica prijenosa na HRT-u je Sanja Aničić.
 
Ovogodišnja dodjela bit će posebno zanimljiva i to zbog nekoliko razloga; naime, riječ je o kalendarski dosad najranijoj dodjeli priznanja Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti koja se ovoga puta upriličuje na početku veljače, nakon što je godinama održavana krajem istog mjeseca ili čak početkom ožujka.
 
Također, ovo je jedna od najizjednačenijih utrka za Oscara u posljednje vrijeme. Među devet naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma jedno ostvarenje ima ukupno jedanaest nominacija, njih tri deset, četiri šest, a preostali film četiri, što će svkako doprijeniti neizvjesnosti ovodogišnje dodjele.
 
Popis predvodi psihološki triler „Joker“ redatelja Todda Phillipsa u čijem je središtu naslovni i ujedno najpoznatiji Batmanov protivnik iz stripova i filmova o Čovjeku-Šišmišu. U kategoriji najboljeg filma tu je i akcijska ratna drama „1917“ o podvigu dvojice britanskih vojnika na francuskom ratištu u Prvom svjetskom ratu redatelja Sama Mendesa.
 
Deset nominacija imaju humorna drama „Bilo jednom u Hollywoodu“ redatelja Quentina Tarantina koji bi lako mogao osvojiti novu nagradu za najbolji izvorni scenarij te kriminalistička biografska drama „Irac“ u režiji veterana Martina Scorseseja.
 
Šest nominacija ima i obiteljska drama „Bračna priča“ čiji je redatelj Noah Baumbach, zatim nova ekranizacija romana Louise May Alcott „Male žene“ redateljice Grete Gerwig te ratna tragikomedija „Jojo Rabbit“ u režiji Taike Waititija. U skupini naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma je i sportska biografska drama „Izazivač: Le Mans '66“. redatelja Jamesa Mangolda. Uz Sama Mandesa Oscaru za najbolju režiju nadaju se i Todd Phillips, Quentin Tarantino, Martin Scorsese te Bong Joon-ho. Glede glumačkih kategorija, Joaquinu Phoenixu konkuriraju Antonio Banderas (Tuga i slava), Leonardo DiCaprio (Bilo jednom u Hollywoodu), Adam Driver (Bračna priča) i Jonathan Pryce (Dvojica papa), dok se u kategoriji najbolje glavne ženske uloge natječu Renée Zellweger (Judy), Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Male žene), Charlize Theron (One su bombe) i Scarlett Johansson (Bračna priča) koja je istodobno nominirana i u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge za film Jojo Rabbit.
 
Boško Picula naglašava kako će biti riječ o veoma izjednačenoj utrci među favoritima. „Ipak, određenu prednost ima akcijska ratna drama "1917" s ukupno 10 nominacija čiji je redatelj Sam Mendes također favorit. Baš kao i Joaquin Phoenix u kategoriji najbolje glavne muške uloge u filmu "Joker" koji ima najviše, jedanaest nominacija. U kategoriji najbolje glavne ženske uloge
favoritkinje su Renée Zellweger za film "Judy" i Scarlett Johansson za film "Bračna priča", a Oscara bi napokon mogao dobiti i Brad Pitt za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Bilo jednom u Hollywoodu".“, rekao je Picula.
 
Nenad Korkut i ove je godine zadužen za komentare odjevnih kombinacija na zvijezdama, no kad počne sama ceremonija dodjele, ukljućit će se u raspravu o nagrađenima. Slaže se kako će ove godine biti posebno napeto.
 
„Ove godine imamo posebno interesantnu situaciju koja bi samu dodjelu nagrada mogla učiniti neizvjesnijom nego je to inače. Čak 4 filma sakupila su izrazito veliki broj nominacija: Joker čak 11, a 1917, Bilo jednom u Hollywoodu i Irac svaki po njih 10. S obzirom na nagrade koje su prethodile Oscarima čini se kako je blaga prednost na strani filma 1917 Sama Mendesa. U glumačkim kategorijama pak imamo izrazite favorite: za glavne uloge su to Joaquin Phoenix (joker) i Renee Zellweger (Judy) te za sporedne Brad Pitt (Bilo jednom u Hollywoodu) i Laura Dern (Marriage Story). Ako bilo tko od njih izgubi biti će to veliko iznenađenje.“, rekao je Korkut.
 
Hrvatska radiotelevizija uoći dodjele Oscara započela je sa prikazivanjem ciklusa filmova dobitnika Oscara kao uvodom u ovogodišnju dodjelu.
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr