Utorak - meteorološki "izazovan", pa i "opak"!

Južini i iznadprosječnoj toplini bliži se kraj. Barem nakratko. Već do kraja utorka nad Hrvatsku i okolicu doći će osjetno hladniji i vlažniji zrak pa će se vrijeme stubokom promijeniti. Naglo, ponegdje i žestoko i bučno, ali uglavnom kratkotrajno!

Oborina će biti raznolikih - većinom kiše, mjestimice i u obliku pljuskova praćenih munjama i gromovima, a većinom u gorju padat će i snijeg. Valja spomenuti kako je mjestimice moguća i tuča - relativno rijetka pojava u ovo doba godine, ali ne i neobična ako se zna da je temperatura zraka prošlih dana u mnogim krajevima bila rekordno visoka, primjerenija travnju nego kraju siječnja i početku veljače. No, češće i mnogima veće nevolje stvarat će vjetar - umjeren i jak, gdjegod i na kopnu s olujnim udarima - u početku još jugozapadni i jugo, zatim sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i često jaka i olujna bura.

Mirnije i ponovno stabilnije vrijeme imat ćemo od četvrtka! A ponovno i jutarnje temperaturne "minuse".

Na moguće nevolje najprije s oborinama i vjetrom, zatim i hladnoćom upozorio je i 
Marko Vučetić, dipl. ing., u agrometeorološkoj prognozi u "Plodovima zemlje" te savjetovao: "ne zaboravite zagrijati staklenike i plastenike"!

Za razliku od te "normalne" temperature koju ćemo imati u nastavku tjedna, posebice od srijede, ova prošlih dana bila je često iznimna. Nakon osječkih meteozanimljivosti s najvišom temperaturom zraka, valja primijetiti kako su i noći i jutra u većini Hrvatske tople kao rijetko kada u ovom dijelu godine. Ponegdje čak iznimne, kao primjerice na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, gdje je srednja najniža temperatura zraka prva 3 dana veljače čak 9,3 °C - a do sada najviša je bila 6,7 °C iz 2016. godine. I pritom su ove godine na sva 3 dana postignuti rekordi za te dane. Štoviše, u nedjelju je ujutro najniža temperatura zraka bila čak 11,5 °C - visoka kao nikada do sada ne samo tako rano u godini, nego sve do 10. ožujka, kada je 1967. godine izmjereno 12,4 °C. A i ta je vrijednost rijetkost, budući da je temperatura viša od 12 °C česta tek u travnju, što dodatno opravdava nedavnu rečenicu: "Samo što je završio siječanj, a vrijeme je već ponegdje kao da je travanj!" E pa, u nastavku ovoga tjedna više neće!

Detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a ne stignete li pogledati HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".Utorak: meteorološki "izazovan", pa i "opak"

Kruoslav Mikec: "U istočnoj Hrvatskoj u utorak sredinom dana i poslijepodne treba računati na kišu, a mjestimice može biti i grmljavine pa i tuče. Jutarnja će temperatura biti između 7 i 10 °C, a najviša dnevna od 14 do 18 °C. U drugome dijelu dana, kada će jugozapadni vjetar okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni, slijedi zahladnjenje. 

Okretanje vjetra predviđa se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također u razdoblju između 10 i 14 sati biti kiše te mjestimičnih pljuskova, lokalno moguće uz tuču. Temperatura će od jutarnjih 6 do 10 °C, prijepodne porasti do vrijednosti između 11 i 16 °C, a poslijepodne će biti hladnije.

U gorju će nakon jugozapadnjaka popodne zapuhati sjeveroistočni i sjeverni vjetar s kojima će stići hladniji zrak pa će kiša prijeći u susnježicu i snijeg u predjelima iznad 600 metara. Sredinom dana mogući su i pljuskovi s grmljavinom, ne samo u gorju, nego i na sjevernom Jadranu, gdje će nakon juga i jugozapadnjaka vjetar okrenuti na sjeverozapadni, navečer pak na buru, koja će jačati.

Malo će kiše ili poneki pljusak pasti i u Dalmaciji, rijetko uz grmljavinu. U prvom dijelu dana puhat će jugo, potom jugozapadni i zapadni vjetar, pa sjeverozapadni, a prema kraju dana bura. More najprije malo valovito, zatim umjereno valovito pa i valovito. Temperatura će danju porasti do vrijednosti između 13 i 18 °C.

Podjednaka će temperatura biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz dosta oblaka mjestimice biti kiše, pa i u obliku pljuska, posebno poslijepodne i navečer, kada će puhati sjeverozapadnjak i bura. Prije toda će biti juga, mjestimice i jakog."

"Od srijede na kopnu sunčanije i hladnije, samo u srijedu uz mogućnost za mjestimice kratkotrajnu kišu, uglavnom u gorju i snijeg. Pritom u srijedu još i vjetrovito uz jak i olujan sjeverac. Prema kraju tjedna povećava se vjerojatnost za ponovni porast temperature.

Hladnije, uz dosta sunca, od srijede će biti i na Jadranu. U srijedu još uz više oblaka može mjestimice pasti malo kiše, a dan će obilježiti bura i sjeverni vjetar, koji će imati olujnih, mjestimice i orkanskih udara. Bura će u četvrtak oslabjeti, a potkraj tjedna može opet biti juga, s kojim će porasti vjerojatnost za kišu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.