"Sveta Agata, snigom bogata"?!

Pred nama je tjedan koji donosi nagle i osjetne promjene vremena. U prvoj polovini, a posebno početkom tjedna, najviša temperatura zraka bit će većinom u rasponu od 12 °C do čak 17 °C.
Međutim, od sredine tjedna predviđa se naglo zahladnjenje s najnižom temperaturom vjerojatno većinom od -6 °C do -3 °C na kontinentu, a uzduž Jadrana oko 0 °C. Nakon ovog zahladnjenja prema kraju tjedna ponovno sve toplije.

Oborina će biti uglavnom u utorak i srijedu, a u gorju treba računati na stvaranje snježnog pokrivača. Snijeg je na kratko moguć i u kontinentalnim nizinama. Svakako budite na oprezu i ne dozvolite da eventualna veća količina mokrog snijega pričini lomove voćkama, a posebno pripazite na zimzelene živice i uresnice na okućnicama. Najveće količine oborine očekujem u istočnim krajevima i u gorju, dok će ponegdje u Dalmaciji ova promjena vjerojatno proći i bez oborine, ali ne i bez olujne bure.

Srednja dnevna temperatura tla na desetak centimetara dubine trenutno je visoka za ovo doba godine, ali sredinom sljedećeg tjedna vjerojatan je njezin osjetniji pad. Na kontinentu će biti uglavnom od 1 °C do 2 °C, s time da se u gorju predviđa snježni pokrivač, a uzduž Jadrana uglavnom u granicama od 4 °C do 6 °C.

Sljedeći tjedan imat ćete pune ruke posla - ne zaboravite zagrijati staklenike i plastenike, a uz hladnoću i snijeg bi mogao dodatno stvoriti poteškoće kao i jak vjetar uzduž Jadrana. A koliko je istine u pučkom vjerovanju da je: "Sveta Agata, snigom bogata", eto, brzo ćemo doznati.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.