Za vikend južina - svima ne baš dobra družina!

Nakon noći hrvatskih muzeja velike obljetnice
tijekom koje neće trebati rukavice,
i za vikend će se nastaviti južina,
svima ne baš dobra družina!
I pritom još za veljaču iznimna toplina,
svojevrsno leglo virusa i boleština...

Prognoze su i dalje postojane pa niste li, sljedećih se dana svakako prilagodite na iznadprosječno tople dane, kao malo kada početkom veljače u znanoj povijesti mjerenja, a tijekom utorka i na vrlo vjerojatnu novu naglu i jaku promjenu vremena, s raznolikim oborinama, na Jadranu i jakom burom, te osjetnim padom temperature zraka.

No, do tada jugozapadnjak i jugo, gdjekad i jaki, te povremena kiša uglavnom na Jadranu, posebice sjevernom, te u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će ponajviše sunčana vremena biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a ne stignete li pogledati HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".Subota: iznadprosječno toplina, južina, ponegdje kiša

dr. sc Tanja Renko: "U istočnoj će Hrvatskoj i u subotu biti sunčanih razdoblja povremeno prekinutih umjerenom pa i povećanom naoblakom, pritom i dalje razmjerno vjetrovito i toplo. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar. S jutarnjih 2 do 6 °C, temperatura će brzo rasti i na oko 17 °C.

I u središnjim Hrvatskoj vjetrovito, te iznadprosječno toplo, uz promjenljivu naoblaku. Oblake će brzo premještati umjeren i jak, u gorju na udare i olujan jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom od 2 do 7 °C, a najviša dnevna od 14 do 17 °C.

U Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu prevladavajuće oblačno vrijeme s mjestimičnom kišom, najčešćom na širem riječkom području. Dok će u gorju biti prilično vjetrovito, na moru će vjetar većinom ipak biti slabiji. Puhat će jugozapadnjak, na Jadranu i jugo.  Najniža temperatura od 3 do 8 °C, duž obale i na otocima između 9 i 12 °C. Najviša dnevna između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno. Ponegdje malo kiše, ponajprije u sjevernoj Dalmaciji i u unutrašnjosti. Puhat će slabo i umjereno jugo, uz obalu i istočnjak pa će more biti malo do umjereno valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske ujutro istočnjak, uz obalu ujutro i bura, a zatim sve češće jugo. Oblaka će biti dosta, no ipak će se u većini predjela zadržati suho. Temperatura zraka ujutro od 5 do 11 °C, a popodne između 13 i 16 °C."

Do utorka toplo kao rijetko kada, pa hladnije...

"Na kopnu nedjelja i ponedjeljak i dalje razmjerno topli te vrlo promjenljivi, uz tu i tamo malo kiše uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Neuobičajenu toplinu u utorak potkraj dana zamijenit će znatno hladnije vrijeme pa će kiša, mjestimice i jaka, u gorju prelaziti u snijeg. Umjeren i jak jugozapadnjak dominirat će do utorka, a potom će sa sjevernim vjetrom stići pad temperature. U srijedu vjerojatno prestanak oborine i djelomično razvedravanje.

I na Jadranu će se razmjerno toplo zadržati sve do sredine idućeg tjedna. U nedjelju i ponedjeljak uz uglavnom umjereno jugo povremeno će biti mjestimične kiše, većinom u malim količinama. U utorak će jugo pojačati, kiša biti češća i izraženija, a poslijepodne i praćena grmljavinom, uz okretanje juga na jaku i olujnu buru, s kojom će stići vedrije i svježije vrijeme.", prognozirala je za HRT dr. sc Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.