Vrijeme skoro za roštilj, ali kod nekih i "kratki fitilj"

Sljedećih će dana - sve do utorka - biti toplo kao rijetko kada potkraj siječnja i početkom veljače, uz često umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, te uz dosta oblaka i u većini krajeva malo kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo.
No, na sjevernom će Jadranu i u gorju mnogima "dosađivati", posebice u Rijeci i okolici, gdje će, na žalost, remetiti dio programa na otvorenome
svečanog otvorenja projekta: "Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture".
Srećom, u većini Hrvatske "
Noć muzeja 2020" bit će većinom suha i još relativno topla...

Ili podjednako,
makar pomislili da sam mak'o,
malo drukčije,
nekima možda "pamtljivije":

Hrvatskih muzeja velike obljetnice
proći će bez smrzavice!


Ali tijekom subotnjeg otvorenja nove europske kulture prijestolnice,
vrlo vjerojatno bit će barem "kišice"...


No, u ostalim krajevima - iako će nekima prognoza možda izgledati kao vodvilj,
vrijeme bi vas moglo ponukati čak i na roštilj!

Iznadprosječna toplina do 4. veljače sveudilj
bit će ovog dijela godine svojevrsni štambilj,
pa bi
zbog te južine neki mogli imati "kratak fitilj"...

"Normalniju" detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku, a ne stignete li pogledati HRTint ili HRTi - prognoze na spomenutim jezicima, i još španjolskome - možete pogledati i na "Vrijeme i promet".Petak: južina, neuobičajena toplina, ponegdje kiša

dr. sc. Nataša Strelec Mahović
: "Petak će u istočnoj Hrvatskoj biti barem djelomice sunčan, ali vjetrovit, uz povremeno umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Jutro će još biti prohladno, od 0 do 4 °C, a dnevna će temperatura zraka, uz obilje sunca i južinu, biti 14 ili 15 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetrovito i danju razmjerno toplo, još toplije nego u četvrtak, te barem djelomice sunčano. Samo rijetko je ujutro moguća kratkotrajna magla.

U gorju i na sjevernom Jadranu bit će oblačnije nego na sjeveru unutrašnjosti, a osobito u gorskim predjelima i na Kvarneru ponegdje može biti i prolazne kiše. U gorju će puhati umjeren i povremeno jak jugozapadnjak, a na moru jugo i jugozapadnjak.

U Dalmaciji će biti sunčanih razdoblja, ali i povremeno umjerene pa i povećane naoblake, osobito u unutrašnjosti, gdje bi se tijekom cijelog dana moglo zadržati oblačno, ponegdje ujutro i maglovito vrijeme. Vjerojatnost za kišu je mala, moguća je samo u sjevernoj Dalmaciji. Jutro će u unutrašnjosti još biti prohladno, oko 0 °C, dok će uz obalu biti od 7 do 11 °C. Danju većinom od 12 do 16 °C. Puhat će jugo, jače u prvom dijelu dana.

Uz umjereno jugo more će na jugu Hrvatske biti malo do umjereno valovito. Vjetar će prema kraju dana malo slabjeti. Uz većinom sunčano vrijeme temperatura će biti podjednaka kao u četvrtak - ujutro od 8 do 11 °C, u unutrašnjosti i samo oko 2 °C, a poslijepodne 12 do 16 °C."

Do utorka temperatura znatno iznad prosjeka, uz južinu...

"Sljedećih dana na kopnu još malo toplije, uz povremeno umjeren jugozapadnjak. Uz promjenljivu naoblaku mjestimične kiše do nedjelje će biti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a tek u nedjelju moguća je i na istoku zemlje. Do utorka će biti iznadprosječno toplo, a zatim je velika vjerojatnost promjene vremena.

Na Jadranu sljedećih dana promjenljivo oblačno, no kiša je vjerojatnija na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, dok će na jugu uglavnom izostati. Puhat će većinom umjereno jugo, a temperatura će još malo porasti. Nakon vjerojatno obilnije kiše u utorak, srijeda će biti svježija.", prognozirala je za HRT dr. sc Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.