Utorak: južina, toplije, kiša, pa ponegdje i snijeg

Kao po onoj latinskoj: "Vremena se mijenjaju...", posljednjih tjedan dana ovogodišnjega siječnja bit će znatno drukčiji od dosadašnjih.

U posljednjih je 30-ak sati u mnogim mjestima palo više kiše nego u posljednjih 30-ak dana, i to ne samo u Dubrovniku, gdje su jutros izmjerili 51,6 litara kiše po četvornome metru, nego i u "uobičajeno" kišovitoj Rijeci, pa čak je i 3,7 mm oborine u Gradištu pokraj Županje više nego posljednjih mjesec i više dana jer je "poštena" kiša u većini Hrvatske pala još prije Božića. Od tada ni tlak zraka nije bio niži od srednjih 1013,25 hPa. Štoviše, ponegdje je bio i rekordno visok! Tijekom ponedjeljka se počeo naglije spuštati, a u utorak će se, uz još izraženiju južinu, spustiti i ispod te granice - u Međimurju, Zagorju i Podravini možda čak i na oko 1005 hPa.

Stoga će u utorak i srijedu u većini Hrvatske pasti barem malo kiše, a osobito su na Jadranu mogući i pljuskovi s grmljavinom. Premda će uz južinu biti relativno toplo, dokaz da smo još uvijek u siječnju djelomično će opravdati mjestimičan snijeg od utorka navečer do srijede ujutro, na istoku još ponegdje i prijepodne.

Tijekom srijede će tlak rasti i sa zapada će se razvedravati pa će u četvrtak ponovno biti magle, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego možda čak i gdjegod na Jadranu. No, dinamičnom vremenu ni tu nije kraj. Već tijekom četvrtka slijedi nova južina, te povremena mjestimična kiša, najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i još kojegdje, uglavnom u južnijim krajevima, a za vikend sasvim suho vjerojatno neće biti ni u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Oborine će nekima dobro doći, ali nekima i odmoći...

I premda će oborine dobro doći za djelomično ublažavanje dosadašnje suše u većini Hrvatske, Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" spomenuo je i njezinu "negativnu" stranu: "Sigurno će prekidati rezidbu vinove loze i drugih voćaka, zasmetat će i kod prihrane usjeva na oranicama..."

Detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Utorak: južina, toplije, kiša, poneka grmljavina, ponegdje čak i snijeg

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak
prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će djelomice sunčano. Poslijepodne postupno sve oblačnije, krajem dana s kišom, a u noći na srijedu mjestimice susnježicom i snijegom. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 0 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno i pretežno oblačno, uz povremenu kišu, uglavnom u drugom dijelu dana, a u noći uz zahlađenje ponegdje sa susnježicom i snijegom. Vjetar umjeren i jak, u gorju na udare i olujan jugozapadni. Temperatura zraka podjednaka kao u istočnijim krajevima.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo i pretežno oblačno s kišom, uz obalu i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Puhat će jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5 °C, uz obalu između 6 i 8 °C, a najviša dnevna između 7 i 9 °C, na moru od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji promjenljivo i pretežno oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, uz obalu između 7 i 10 °C, a najviša dnevna između 13 i 15 °C, u unutrašnjosti nešto niža.

Podjednaka i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenljivo oblačno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo."

I u nastavku tjedna promjenljivo....

"U srijedu u unutrašnjosti djelomično razvedravanje, ali još ujutro mjestimice kiša, na istoku ponegdje susnježica i snijega. Od četvrtka djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro mjestimice s maglom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a temperatura u postupnom porastu.

Na Jadranu veći dio ovog tjedna promjenljivo, mjestimice s kišom, a u četvrtak uglavnom suho i pretežno sunčano. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, u srijedu sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.