Kiša pomaže, ali nekima i smeta...

I sljedećih dana imat ćemo, mogli bi reći, blago zimsko vrijeme. U prvoj polovini tjedna najviša temperatura zraka narast će na vrijednosti od 9 °C u gorju pa do 16 °C na srednjodalmatinskim otocima. Druga polovina tjedna prohladnija, s najnižom temperaturom na kontinentu od -5 °C do -3 °C, a uzduž Jadrana od 3 °C do 5 °C.

U novom se tjednu očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, povremeno s kišom. Kako veći dio ovoga mjeseca nije ni bilo prave kiše - sada će dobro doći. Nažalost, tek će se vlagom popuniti sloj tla do 30 cm dubine, od čega će se veći dio prema kraju tjedna, na Jadranu uz buru, i brzo izgubiti. Usput spomenimo da će ovaj mjesec, bez obzira na sljedećih dana vjerojatno oblačnije vrijeme -  završiti s iznadprosječnim brojem sati sijanja Sunca, što posebno vrijedi za dalmatinsko područje, ali i za kontinentalne krajeve u kojima se magla tijekom dana nije dulje zadržavala.

Do sada je tlo na kontinentu do 5 cm, a u gorju i do 20 cm dubine bilo zamrznuto, ali slijedi osjetniji porast temperature tla. Na desetak centimetara dubine vjerojatno će srednja dnevna temperatura na kontinentu biti u granicama od 2 °C do 4 °C, a na Jadranu uglavnom do 8 °C, na srednjodalmatinskim otocima do 10 °C.

Eto, kiša će sigurno prekidati rezidbu vinove loze i drugih voćaka, zasmetat će i kod prihrane usjeva na oranicama, ali bit će i povoljnijih vremenskih uvjeta, pogotovo krajem tjedna pa ih i iskoristite.
Do tad ćemo prevaliti prvu polovinu zime, a Svijećnica će nagovijestiti:
"Kandelora oblačna, godina rodna".
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.