U petak maglovito, moguća mjestimična kiša

Uz vedrinu, ali i buru, i u četvrtak je na Jadranu i u mnogim krajevima unutrašnjosti prevladavalo vedro. Temperatura zraka pritom je ponegdje bila viša od 15 °C. A uz cjelodnevnu maglu u nekim kopnenim područjima jedva da je porasla do 0 °C.

Velik će raspon temperature biti i petak, kada će jutro biti podjednako hladno kao u četvrtak. Uz jugo, na kopnu ponegdje jugozapadnjak, postupno će se od zapada naoblačiti te će do noći mjestimice na Jadranu biti i kiše. I dalje će naši krajevi biti pod utjecajem anticiklone, no ipak postupno sve slabijim. Pritom će se sa zapada s plitkom ciklonom približavati veća količina vlažnog zraka.

U istočnim će predjelima Hrvatske u noći i prijepodne petka biti magle i niske naoblake koja se ponegdje ponovno može zadržati veći dio dana. Jutro hladno kao i danas, a najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 1 do 6 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj temperatura zraka ovisit će o trajanju magle. Tako će najviše dnevne vrijednosti ponegdje biti samo malo više od 0 °C, a mjestimice temperatura, uz dosta sunca sredinom dana i poslijepodne, može porasti i do 8, 9 °C. Ujutro pak hladno s temperaturom između -8 i -4 °C.

Jutro će podjednako hladno biti i u gorskoj Hrvatskoj, gdje također može biti magle. Danju djelomice sunčano uz više oblaka poslijepodne i navečer. Zapuhat će jugozapadnjak te će temperatura ponegdje porasti i do desetak stupnjeva. Na sjevernom Jadranu također naoblačenje tijekom dana, navečer mjestimice i malo kiše, uz jugo.

U Dalmaciji će petak početi vedrinom, samo mjestimice u unutrašnjosti uz maglu. Od sredine dana porast naoblake, pri čemu će puhati jugo, koje će prema kraju dana jačati te će more biti malo i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 10 do 15 °C.

Podjednaka i na jugu Hrvatske, gdje će zapuhati jugo, koje će poslijepodne i navečer jačati, a uz to će oblaka u drugome dijelu dana biti više nego u prvome. Mjestimice može pasti i poneka kap kiše, posebno na otvorenome moru.U subotu i nedjelju na kopnu većinom oblačno s mjestimičnom kišom, osobito u gorju, a bez kiše će biti uglavnom u istočnim predjelima. U ponedjeljak posvuda bez oborine, uz sve manje oblaka tijekom dana. Jutra će biti zamjetno manje hladna, a danju se očekuje temperatura većinom od 5 do 10 °C.

Vikend će i na moru biti uglavnom oblačan s povremenom kišom, u nedjelju moguće i s ponekim pljuskom s grmljavinom. Početkom tjedna postupno razvedravanje. Puhat će jugo, koje mjestimice moće biti jako u subotu, na krajnjem jugu i u nedjelju, kada će na sjevernom Jadranu zapuhati sjeverozapadnjak pa jugozapadnjak. Zadržat će se relativno toplo.

Detaljnija prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.