Sv. Vinko puni vinograde, a za snijeg i dalje nema nade

Stabilno se vrijeme nastavlja do petka, ali uz ipak niži atmosferski tlak nego što je bio u utorak, te posebice potkraj ponedjeljka, kada je bio visok kao rijetko kada, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordan, barem prema preliminarnim i još neslužbenim analizama koje tek trebaju potvrditi klimatolozi DHMZ-a. Zanimljivo je primijetiti i da se tijekom utorka nebesko plavetnilo barem djelomično ukazalo diljem Hrvatske - u Osijeku i okolici nakon čak 9 dana oblačnog, tmurnog i maglovitog vremena.

Magle, posebice jutarnje, u nizinama unutrašnjosti bit će i sljedećih dana. Pritom će do petka biti suho, uz više ili manje oblaka. U četvrtak će na Jadranu, posebice sjevernom, zapuhati često umjerena, gdjegdje i jaka bura, a od petka pak slabo i umjereno jugo, gdjekad vjerojatno i jako. U unutrašnjosti ponegdje umjeren jugozapadnjak. Tijekom vikenda će biti povremene mjestimične kiša, češće na Jadranu i područjima uz njega.

I dok se količina oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a može pratiti samo na njegovim internetskim stranicama, od ovoga se tjedna na HRT teletekstu mogu pratiti podaci mjerenja i motrenja drugih meteoroloških elemenata s čak 56 meteoroloških postaja DHMZ-a, i pritom još osjet ugodnosti tijekom dana za 4 najveća hrvatska grada.

A na početnoj stranici HRT-ovog internetskog dijela
"Vrijeme i promet" mogu se i pregledavati video zapisi aktualnih emisija s meteorološkim informacijama, uključujući i one na stranim jezicima.

Detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Srijeda: barem djelomice sunčano, ponegdje magla

dr. sc. Tanja Renko: "U srijedu - na dan vinogradarima dragog sv. Vinka - na istoku Hrvatske ujutro magla, ponegdje i niski oblaci, a zatim vjerojatno sunčana razdoblja. Iako će dan početi bez vjetra, prema večeri će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, osobito u Podunavlju.

U nizinama središnje Hrvatske jutro hladno, često i maglovito, dok će u gorju biti većinom pozitivna temperatura, a i od jutra neće nedostajati sunčanih razdoblja. Kako će dan odmicati, sunčanih će razdoblja biti sve više i u nizinama pa će popodnevna temperatura biti najčešće između 4 i 9 °C.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, ujutro po kotlinama Like i Gorskog kotara i maglu. U višem će gorju puhati slab jugozapadnjak, a na otvorenome moru slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -7 °C u kotlinama do 3 °C u višim predjelima, a duž obale i na otocima također širok raspon vrijednosti, od 0 do 8 °C. Najviša dnevna od 7 do 12 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano. Nakon mjestimice slabe bure ujutro, danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutro će u unutrašnjosti biti hladno, a i duž obale je ponegdje pri tlu moguć slab mraz. Najviša dnevna od 10 do 14 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske dosta sunčana vremena, uz uglavnom slab do umjeren vjetar s kojim će more biti malo, samo na otvorenome i umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti i samo oko -2 °C, a poslijepodne većinom 12 i 13 °C.

Do petka stabilno, u četvrtak opet uz buru, a za vikend ponegdje kiša...

"U unutrašnjosti četvrtak i petak još uglavnom suhi, a magla bi ponovno u petak mogla ponegdje biti dugotrajnija. "Minusi" i hladna jutra će nas podsjećati da smo u zimi, a zatim će na neko vrijeme većinom izostati. Naime, vikend i početak idućeg tjedna bit će posvuda topliji, a uz promjenljivu naoblaku mjestimična će kiša biti najčešća u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije.

U četvrtak će se na Jadranu skupiti velik broj sunčanih sati, a i ponovno će prolazno pojačati bura. Naime, već od petka jugo, s kojim će oblaka biti sve više. Mjestimična kiša moguća je već potkraj dana, a bit će sve češća za vikend. Ponedjeljak vrlo vjerojatno uz buru postupno mnogima povoljniji.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.