Utorak: magla česta, a na moru oblaku nema mjesta

Od 1038 hPa u Konavlima do 1049 hPa ponegdje u središnjoj Hrvatskoj ne viđa se baš često. Dapače. Tlak zraka koji se mjerio ovoga ponedjeljka posvuda je među (naj)višima u povijesti mjerenja, a ne treba iznenaditi ako na nekim meteorološkim postajam DHMZ-a bude i rekordno visok.

Uostalom, prema trenutačnim, još neslužbenim podacima, u zagrebačkome Maksimiru je postignut novi rekord! Do ponedjeljka navečer je, prema preliminarnim analizama, najviše izmjereno - odnosno preračunato na morsku razinu - 1047,0 hPa, i to 17. veljače 2008. godine, a 20. siječnja 2020. godine je u 20 sati izmjereno čak 1047,8 hPa. Do ponoći će vjerojatno još i malo više.

Zbog te anticiklone, koja će sljedećih dana slabjeti, ali i dalje biti prilično jaka, do petka se nastavlja stabilno vrijeme, na Jadranu i u gorju i pretežno sunčano, dok će po nizinama opet biti česta magla, ponegdje i dugotrajna. Bura će u utorak slabjeti, a u četvrtak ponovno mjestimice pojačati, uglavnom na sjevernom Jadranu. Od petka je pak velika vjerojatnost juga, s kojim će dolaziti oblaci iz kojih će ponovno biti mjestimičnih oborina.

I dok se količina oborine na meteorološkim postajama
DHMZ-a može pratiti samo na njegovim internetskim stranicama, od ovoga ponedjeljka na HRT teletekstu mogu se pratiti podaci mjerenja i motrenja drugih meteoroloških elemenata s čak 56 meteoroloških postaja, i pritom još osjet ugodnosti za 4 najveća hrvatska grada.

A na početnoj stranici HRT-ovog internetskog dijela
"Vrijeme i promet" mogu se i pregledavati video zapisi aktualnih emisija s meteorološkim informacijama, uključujući i one na stranim jezicima.

A za one koji vole hrvatski jezik, i još meteorime:

Od utorka do petka na kopnu opet magla i poledica česta,
kod nestrpljivih u prometu i kojekakva gesta,
za čije objašnjenje ne trebaju čula šesta.

Istodobno na Jadranu oblacima gotovo i nema mjesta,
pa bi zbog sunca nekima možda mogla dobro doći siesta,
a do četvrtka - kada na HR2 "Homo sapiens" priprema Željka Ogresta,
na moru će od vala biti sve manja krijesta.

Za vikend pak vjerojatno kiša - ne kao kod Barbarinog Bresta,
ali dovoljna da se pokvari nečija na otvorenome festa.


"Normalniju" i još detaljnu vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Utorak: većinom sunčano, na kopnu česta magla

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "I u utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, maglovito i hladno vrijeme, posebice u prvom dijelu dana. Popodne ipak postoji mogućnost i za kraća sunčana razdoblja, ali opet vjerojatnija u zapadnijim predjelima, ponajprije u slavonskom gorju.

I u središnjoj Hrvatskoj prijepodne će biti oblačno i maglovito, a popodne su moguća sunčana razdoblja, osobito u višim predjelima. Temperatura zraka neće se puno mijenjati, bit će uglavnom između 0 i 4 °C.

Podjednaka i u gorskoj Hrvatskoj. Nakon prijepodneva koje će obilježiti magla i oblaci, popodne će vrlo vjerojatno biti i sunčanih sati, kojih u Istri i Hrvatskom primorju neće nedostajati. Duž obale bura će oslabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, a dnevna temperatura bit će oko 10 °C.

U Dalmaciji će se uživati u sunčanom vremenu, oblaci će biti rijetki, i uglavnom vidljivi u unutrašnjosti, gdje ujutro mjestimice može biti i blagih "minusa". Temperatura će uz umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu još i buru, porasti na vrijednosti između 9 i 12 °C.

I na jugu Hrvatske će sunčanog vremena biti u izobilju. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak i bura pa će more biti malo do umjereno valovito. Dnevna temperatura između 11 i 13 °C."

Do vikenda stabilno...

"Na kopnu će jutra i u nastavku tjedna biti hladna, uz mraz, moguće i poledicu, a dnevna temperatura ovisit će o magli koja ponegdje može biti dugotrajna, osobito u srijedu. No, ipak raste vjerojatnost i za više sunčanih sati nego što je bilo proteklih dana. Nestabilnije i toplije bit će u dane vikenda.

I na Jadranu će za vikend oblaka biti više, uz jugo, moguće prolazno i jako, a vrlo vjerojatno će u subotu povremeno padati kiša. Do tada većinom sunčano, čak i vedro, uz sjeverozapadnjak i buru, u četvrtak prolazno i jaku.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.