Ponedjeljak: jaka bura, ponegdje slabe oborine

Do petka će na Jadranu ponovno prevladavati sunčano, uglavnom u ponedjeljak uz još dosta oblaka, te uz često jaku buru, ponegdje s olujnim udarima do utorka ujutro, te mjestimice opet u četvrtak, osobito na sjevernom dijelu. I u većini kopnenog područja će biti sunčanog vremena, ali u ponedjeljak još pretežno oblačno, uglavnom u gorju i središnjoj Hrvatskoj uz mjestimičan slab snijeg, te često dugotrajnu maglu u utorak i srijedu.

Za vikend se povećava vjerojatnost mjestimične kiše, te juga, jugozapadnjaka i zamjetnijeg porasta temperature, koja će do tada u većini krajeva biti oko prosječne za ovaj dio siječnja, na kopnu gdjekad vjerojatno i malo niža, posebice ujutro.

"Stoga će tlo u unutrašnjosti većinom biti smrznuto.", rekla je, između ostaloga, Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje", ali i nagovijestila povoljno vrijeme od utorka za čišćenje i uređenje maslinika, posebice u Dalmaciji, kao i za tradicionalnu posvetu vinograda na dan sv. Vinka.

Detaljnu prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak: oblaci, malo snijega, na moru i sunce, buramr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti umjereno oblačno i uglavnom suho. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, te većinom oblačno, tek ponegdje uz mogućnost slabih oborina. Vjetar većinom slab sjeveroistočni.

U gorskim krajevima oblačno, mjestimice uz slabu susnježicu ili snijeg. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, pri čemu će more biti valovito, ponegdje i jače valovito. Temperatura zraka u gorju od -4 do 2 °C, a uz obalu između 5 i 10 °C.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano i vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od -1 do 2 °C, na moru između 6 i 8 °C. Najviša dnevna od 6 do 9 °C, uz obalu između 10 i 13 °C.

I na jugu Hrvatske većinom sunčano s umjerenom i jakom burom. Jutarnja temperatura od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C."

Od utorka do petka stabilnije, ali ujutro hladnije

"Od utorka u kopnenom području uglavnom suho i djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom, koja se ponegdje može i dulje zadržati, osobito u utorak i srijedu. Jutra hladna, a dnevna temperatura zraka oko prosjeka za doba godine.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano. Potkraj tjedna sa zapada naoblačenje s kišom. U utorak će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, a u četvrtak će ponovo prolazno ojačati. U petak će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.