"Ako na sv. Vinka sunce peče, vino u bačve teče!"

Poljoprivrednih je radova u siječnju malo, no za one neophodne najbolje planirajte sredinu tjedna. Tada se očekuje i najniža temperatura zraka, od -9 u gorju do 3 °C u Dalmaciji, uz napomenu da je temperatura zraka u Dalmatinskoj zagori, ali i u središnjem dijelu Istre po vrijednosti slična onoj u sjevernijim krajevima unutrašnjosti.
Od sredine tjedna bit će i postupno sve toplije uz najvišu temperaturu od 10 do 15 °C. Toplo vrijeme nije dobro za vegetaciju u fazi zimskog mirovanja.

Pokoja pahulja snijega ili kap kiše vjerojatno će pasti još u ponedjeljak. U dane vikenda moguće je još oborine, i to uglavnom u gorju te na sjevernom Jadranu. Za dodatne informacije pratite dnevne prognoze, između ostaloga i u HRT METEO aplikaciji.

Povoljno vrijeme, osobito u Dalmaciji, sigurno će iskoristiti vrijedni maslinari za čišćenje i uređenje maslinika. Tlo će u unutrašnjosti zemlje većinom biti smrznuto, dok će njegova temperatura na 10-tak cm dubine uzduž Jadrana biti raznolika - od 7 na obali do 10 °C na srednjodalmatinskim otocima.

Zbog inja na stabljikama i magle početkom tjedna vjerojatno nećete moći započeti raniju rezidbu vinove loze. No dobra je vijest da upravo u srijedu, na dan sv. Vinka, očekujemo većinom sunčano i suho vrijeme - idealno za tradicionalnu posvetu vinograda. A poznata pučka izreka kaže da ako na sv. Vinka sunce peče, vino u bačve teče!
Želimo vam uspješnu vinogradarsku sezonu – dobar urod i još bolje vino!
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.