Nedjelja ima svega: bure, kiše, poledice, snijega...

Premda većinom manje nego prema mnogobrojnim željama, a i prognozama - u subotu je bilo i kiše i snijega. I bura je na sjevernom Jadranu zapuhala, na udare mjestimice i olujna. Sljedećih će je dana biti uzduž cijeloga Jadrana, većinom najjače u nedjelju, kada će u mnogim mjestima imati i olujne udare. Pritom će oborine na Jadranu u nedjelju prestati, a povremene kiše, još češće snijega, na kopnu će u malim količinama biti i u nedjelju i u ponedjeljak. Od utorka slijedi ponovno stabilnije i sunčanije razdoblje, te manje vjetrovito nego u nedjelju i ponedjeljak, uz uglavnom toplija poslijepodneva, ali i hladnija jutra, na kopnu ponovno i maglovita.

Stoga je Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a u subotnjim emisijama "Vrijeme" nakon Dnevnika 1, 2 i 3, te uoči Dnevnika 2 upozoravao na "povećanu vjerojatnost za stvaranje poledice na kolnicima u unutrašnjosti pri čemu dodatne probleme može stvarati i snijeg, i to uglavnom u gorskoj Hrvatskoj. A na Jadranu, poglavito na sjevernom dijelu, bit će vjetrovito s olujnim udarima bure... Dane će obilježiti i vrlo visoki tlak zraka, početkom tjedna ponegdje i viši od 1045 hPa."

I taj porast tlaka, i stanje nekih drugih meteoroloških elemenata na službenim automatskim postaja DHMZ-a od prošloga se petka može pratiti na njegovim internetskim stranicama DHMZ-a. Pritom valja spomenuti kako je tlak na automatskoj postaji prikazan u vrijednostima koje su na nadmorskoj visini postaje, a ne svedene na morski nivo, kako je uobičajeno, i kako se primjerice gotovo svakoga sata može čuti na mnogobrojnim lokalnim radijskim postajama Hrvatskog radija, a i u HRT METEO aplikaciji, u nekim terminima i na teletekstu HRT-a, koji je vidljiv i na internetskim stranicama.

A na stranicama
HAK-a mogu se pročitati vozačima korisni savjeti:
- za zimsku opremu
- za vožnju po mokrim i skliskim kolnicima
- za vožnju zimi, po magli ili poledici
- za sigurnu vožnju

Nedjelja: još ponegdje kiša, na kopnu i snijeg, poledica, bura...Krunoslav Mikec: "Oblaci te u prvom dijelu dana i mjestimičan snijeg obilježit će nedjelju na istoku zemlje. Napomenuti treba kako prijepodne i sredinom dana snijeg može ponegdje prijeći u susnježicu i kišu, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Uz slab do umjeren sjeverac temperatura će zraka biti od -2 do 2 °C.

U središnjoj Hrvatskoj je poslijepodne moguće i djelomično razvedravanje. Prije toga oblaci i snijeg, uglavnom u noći i prijepodne, kada mjestimice može biti susnježice pa i kiše. Temperatura će biti uglavnom od -2 do 3 °C, u krajevima gdje će se naoblaka raskinuti i malo viša.

Kiša će na sjevernom Jadranu uglavnom do jutra prestati te će tijekom dana biti većinom sunčano. U gorju pak uglavnom oblačno s povremenim snijegom. Puhat će na obali umjerena i jaka, ponegdje na udare i olujna bura, osobito podno Velebita, gdje neće biti iznenađenje ako s njom stigne i poneka pahulja snijega.

U Dalmaciji će prvi dio nedjelje biti oblačniji od drugog. Pritom u noći i ujutro još ponegdje treba računati na kišu. Bura će jačati te će poslijepodne ponegdje biti jaka, a dnevna temperatura između 7 i 12 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će u prvom dijelu dana uz oblake i mjestimičnu kišu još puhati jugo i istočnjak, a tijekom sunčanijeg poslijepodneva bura, koja ponegdje može biti i jaka. More pritom većinom umjereno valovito."

U ponedjeljak još na kopnu slabe oborine, na Jadranu jaka bura, zatim sunčanije, mirnije, ali i ujutro hladnije...

"U ponedjeljak na kopnu još uglavnom oblačno i podjednako hladno kao u nedjelju, uz malo snijega većinom samo u gorju. Od utorka veća vjerojatnost za sunčana razdoblja, ali i za maglu, koja u pojedine dane mjestimice može biti dugotrajna pa temperatura neće porasti kao u predjelima gdje će biti sunca.

Na moru idućih dana sve sunčanije, pri čemu će bura još u ponedjeljak mjestimice biti jaka s olujnim udarima, poglavito podno Velebita, gdje može donijeti pahulje snijega do obale. Sredinom tjedna okrenut će prolazno na sjeverozapadnjak, a temperatura zraka će porasti pri čemu će prevladavati sunčano.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.