Utorak: magla, oblaci, vedrina, gdjegod i oborina

Relativno stabilno vrijeme nastavlja se i sljedećih dana, ali uz ipak male promjene u odnosu na ponedjeljak. 

Srećom za mnoge u kopnenom području, od utorka do četvrtka u mnogim će krajevima, nakon
uglavnom jutarnje magle, biti više sunčana vremena nego tijekom ponedjeljka, koji je u dijelovima središnje i istočne Hrvatske imao cjelodnevnu maglu i temperaturne minuse, te poledicu i izmaglicu, pa je bilo i više nevolja u prometu. No, bilo je i područja sa suncem i vedrinom, pa i velikim odstupanjima od najniže do najviše dnevne temperature zraka. U Bednji, primjerice, od -9 °C do +6 °C, u Sinju od -6 °C do +8 °C, Pazinu od -6 °C do 9 °C, na zračnoj luci Pula od -3 °C do 12 °C, a u Zemuniku od -4 °C do čak +13 °C.
Od petka se ponovno povećava vjerojatnost cjelodnevne magle i niskih oblaka, iz kojih su ponegdje moguće slabe oborine, pa će u prometu opet biti nužna veća pozornost.

Zbog svega toga, Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe  za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" savjetovala je, između ostaloga: "Mlade voćke dodatno zaštitite, a staklenike i plastenike treba nastaviti zagrijavati... Suhe prilike iskoristite i za čišćenje odvodnih kanala i pripremu za tradicionalnu rezidbu vinograda... Ne zaboravite da se voda ovih dana lako smrzava, ne samo u cijevima, već i ona potrebna životinjama."

I na Jadranu će mjestimice biti magle i vidljivosti manje od 1 km, ali i dosta sunčanih sati. Povremeno više oblaka uz mogućnost gdjekoje kišne kapi bit će u utorak, na sjevernom dijelu i srijedu, te ponovno u subotu, nakon koje se povećava vjerojatnost često jake bure, ponegdje i olujne. 

A pošaljete li svoju fotografiju do 15. siječnja na Europhotometeo 2020 - foto natječaj Europskog meteorološkog društva povećavate vjerojatnost za osvajanje neke od vrijednih nagrada...

Detaljnu prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak: djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho, ujutro česta maglamr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će na istoku zemlje veći dio dana biti magla i niski oblaci. Vjetar većinom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 i -2 °C, što može stvarati opasnu poledicu. Najviša dnevna između 4 i 8 °C. 

U središnjoj Hrvatskoj podjednaka temperatura, a prijepodne i mjestimice magla i niski oblaci, a zatim je vrlo velika vjerojatnost sunčanih razdoblja. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak.

U zapadnim krajevima djelomice sunčano. U gorju ujutro ponegdje kratkotrajna magla, a na sjevernom Jadranu uz povremeno više oblaka mjestimice može pasti i malo kiše. Puhat će slab do umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, poslijepodne prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, na moru između 3 i 7 °C, a najviša dnevna uglavnom od 7 do 12 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, a ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, uz obalu između 7 i 9 °C, a najviša dnevna od 10 do 14 °C. 

Podjednaka će temperatura biti i na jugu Hrvatske, uz uglavnom suho i barem djelomice sunčano vrijeme. Puhat će sabo do umjereno jugo  pri čemo će more biti mirno ili malo valovito."

Do petka bez znatnije promjene...

"I idućih dana u unutrašnjosti stabilno, uz dosta magle i niskih oblaka, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati, a povremeno može biti i slabih oborina, osobito krajem tjedna - rosulje, solike, izmaglice pa i pokoje pahulje snijega. Jutra će biti hladna s mrazom i poledicom, a dnevna temperatura uglavnom pozitivna.

Na Jadranu u nastavku tjedna barem djelomice sunčano i danju razmjerno toplo. Krajem tjedna ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, koji u četvrtak mjestimice može biti i jak, a u nedjelju će zapuhati bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.