14. siječnja 2010. - Umro Ante Babaja

Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih redatelja Ante Babaja umro je u Zagrebu 14. siječnja 2010. u osamdeset i trećoj godini.

Iako je rođen u Imotskom, gdje mu je otac, činovnik, službovao, smatrao se Višaninom, odakle su mu roditelji. Babaja je studij ekonomije i prava napustio kad je shvatio da je njegov životni poziv umjetnost. Tražio je u kojoj bi se izrazio. A tada je moderan bio film. Babaja je smatrao da je redatelj neostvareni pisac. Počeo je u Parizu. Asistirao je Beckeru, a vrativši se u Zagreb, Goliku i Belanu. Debitirao je kratkim filmom Jedan dan na Rijeci.

Prvi igrani film bio mu je Carevo novo ruho. Tu se otkrio kao profinjeni kritičar društva i sustava. Jasno, stavljen je na led, pa će do kraja života teško dolaziti do ostvarenja igranih filmova. Teško, jer je ostao dosljedan sebi, vlastitim estetskim i umjetničkim idealima. Zaobilazit će ga i nagrade. Zato je radio dokumentarne filmove. I oni su bili stilizirani, poput primjerice Ogledalo, Lakat.

Babaja je smatrao da scenarij nastaje do posljednjeg djelića filma. U opusu mu je prepoznatljivo stajalište da je kadriranje važnije od likova u kadru. Radio je s poznatim piscima i iznjedrio remekdjela. Barijeru stvaranju igranih filmova uspio je srušiti antologijskim filmom Breza. S Mirisima, zlatom i tamjanom te Izgubljenim zavičajem čini trilogiju nastalu prema literarnim predlošcima.

Babaja je bio dugogodišnji profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Kombinirajući kratke dokumentarne i igrane filmove s dugometražnima Ante Babaja visoko je postavio ljestvicu filmske pismenosti u nas.