Mlade voćke zaštitite, staklenike i plastenike zagrijavajte

Do daljnjega se nastavlja razdoblje stabilnog, suhog, većinom sunčanog i hladnog vremena. Najniža temperatura zraka na kopnu bit će i oko -7 °C, ponešto viša u planinskim i brežuljkastim područjima. Hladne noći i jutra bit će i uz Jadran, osobito u Dalmatinskoj zagori i unutrašnjosti Istre, gdje je također moguće nekoliko stupnjeva ispod 0 °C.

Mlade voćke dodatno zaštitite, a staklenike i plastenike treba nastaviti zagrijavati. Dnevna temperatura zraka na kopnu ovisit će o zadržavanju magle, osobito do sredine tjedna. Prema kraju tjedna posvuda malo toplije, od 8 °C u unutrašnjosti do 13 °C u Dalmaciji.

Prvog ovogodišnjeg snijega nema na vidiku. Suho razdoblje se nastavlja, uz naznaku za malo vjerojatnu oborinu u danima vikenda. Tlo je mjestimice smrznuto. U Slavoniji i središnjim predjelima do 20, a u gorju do 30 cm dubine. Temperatura površinskog sloja očekuje se od -1 °C u unutrašnjosti do 7 °C u Dalmaciji.

Dakle, kako sredinom siječnja i priliči, imamo prave zimske uvjete. Barem temperaturne. Jutra na kopnu su bila i bit će hladna, uz redovitu pojavu mraza. Dok čekamo prvi ovogodišnji snijeg, suhe prilike iskoristite za primjerice čišćenje odvodnih kanala ili pripremu za tradicionalnu rezidbu vinograda na dan sv. Vinka.

Također, ne zaboravite da se voda ovih dana lako smrzava, ne samo u cijevima, već i ona potrebna životinjama.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.