Petak: većinom suho, sunčano i toplije, ali...

Ljubitelji pravog zimskog ugođaja i sljedećih će dana - barem tjedan, vjerojatno i dulje - ostati razočarani. Nastavlja se relativno stabilno razdoblje - većinom suho, pa i pretežno sunčano, ali...
Povremeno će biti oblaka, iz kojih su vrlo rijetko moguće slabe oborine, uglavnom u petak na sjevernom Jadranu.
U mnogim će krajevima biti i magle, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na Jadranu, posebice na otvorenome moru.
Ponegdje će puhati i prolazno umjeren i jak vjetar - u petak u dijelu unutrašnjosti jugozapadni, u subotu pak sjeveroistočni, sjeverni i sjeverozapadni, a
na Jadranu tijekom vikenda bura, koja će mjestimice imati i olujne udare.
Uz sve to temperatura zraka i dalje će biti uglavnom oko prosječne za doba godine, pa i malo viša - osobito najviša poslijepodnevna, a najniža jutarnja će u kopnenom području povremeno biti i niža od višegodišnjih srednjih vrijednosti.

Ili isto, samo malo drukčije:

Ljubitelji "prave" zime,
suosjećanje neka prime.
Stabilnoj i relativno suhoj atmosferi još se ne vidi kraj,
stoga će nam i dalje izostati "pravi" zimski ugođaj.
Barem tjedan, vjerojatno i više,
snijeg u prognozama za nizine ne piše...
No, barem ima i bit će jutarnjih "minusa",
ali naravno, ipak ne kao kod Rusa.
Iako, ni kod njih nije kao što je znalo biti prije...

Detaljnija prognoza po područjima slijedi u nastavku teksta i u priloženom videu - emisiji Vrijeme, koja se emitira nakon Dnevnika u 19 sati, a još neke meteorološke zanimljivosti prošlih i budućih dana mogu se spoznati u emisijama:
Dobro jutro, Hrvatska
Vrijeme nakon Dnevnika u podne
Regionalni dnevnik
Vrijeme nakon Vijesti u 17 sati
Vrijeme uoči Dnevnika u 19 sati
Vrijeme nakon kasnovečernjeg Dnevnika 3 i prije Vijesti iz kulture.
Naravno, najdetaljnije prognoze po područjima za HRT su pripremili meteorolozi Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Osim čuti na postajama Hrvatskog radija te se prognoze mogu i vidjeti HRT METEO aplikaciji, u kojoj se nalaze i aktualni podaci i prognoza za 44 europska grada, te uvijek aktualne prometne informacije HAK-a, uključujući i web kamere.

Prognoze za mnogobrojne europske i svjetske gradove svakodnevno su vidljive i u emisijama
Vrijeme Europa
Vrijeme svijet
koje se na HRT-u svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A prognozu za Hrvatsku i okolicu moguće je vidjeti i čuti i na stranim jezicima u emisijama:
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

Europhotometeo 2020


Mnogobrojni ljubitelji meteofotografije jamačno znaju, ali za svaki slučaj, možda još nekome može biti zanimljivo, pa i korisno - do 15. siječnja traju prijave na Europhotometeo 2020 - foto natječaj Europskog meteorološkog društva.

Petak: većinom suho, sunčano i toplije, ali na moru oblačnije...U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano - ujutro uz maglu, zatim poneki oblak, te slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka bit će od -5 do -3 °C, a najviša između 8 i 12 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj magla biti rjeđa i kratkotrajnija jer bi, prema prognozama, jugozapadnjak trebao zapuhati već u drugom dijelu noći. Stoga će i temperatura biti malo viša, ponegdje vjerojatno ni ujutro niža od nule, posebice u gorju, Međimurju i na širem varaždinskom području te u središtu Zagreba.

U gorju i na sjevernom Jadranu oblačnije, ponegdje ne samo uz maglu, nego i moguću izmaglicu, rosulju pa i gdjekoju kišnu kap, posebice na otocima i podno Velebita. Vjetar na moru slab, a u gorju umjeren, mjestimice i jak, na udare možda čak i olujan.

Mirno i malo valovito more bit će i u Dalmaciji, gdje će također biti magle, osobito u unutrašnjosti, u kojoj će opet biti jutarnjih "minusa". Uz prolazno više oblaka, najviša će temperatura zraka biti od 11 °C ponegdje u Zagori do 16 °C na nekim otocima.

Podjednako relativno toplo poslijepodne će biti i na pretežno sunčanome jugu Hrvatske, uz slab vjetar, a u unutrašnjosti i poneki jutarnji "minus".

I sljedećih dana stabilno, ali...

Za vikend i na samom početku novoga tjedna na kopnu
opet hladnije, premda uz poslijepodnevnu temperaturu i dalje relativno visoku za ovo doba godine, osim u područjima s dugotrajnijom maglom i niskim oblacima. Umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni puhat će uglavnom u subotu.

Na Jadranu će subota biti još vjetrovitija nego na kopnu, uz često jaku buru, koja poneki olujni udar može imati još i u nedjelju ujutro. S njom će se već u subotu razvedriti, a s njezinim slabljenjem - od ponedjeljka je velika vjerojatnost dugotrajnijeg zadržavanja magle i niskih oblaka, uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.