9. siječnja 1972. - Vraćena Okinawa

Nakon što je 1952. završena okupacija Japana Amerikanci su zbog strateškog položaja zadržali suverenitet nad otokom Okinawa koji im je postao glavna vojna baza u Jugoistočnoj Aziji.

Na otoku se u jednom trenutku znalo naći i pola milijuna američkih vojnika te je bio polazišna i opskrbna točka za ratove u Koreji i Vijetnamu. Japanska vlada nije se pomirila sa tim stanjem te je odmah pokrenula niz pregovora s Amerikancima kako bi povratila suverenitet nad otokom. Pregovori su zapeli u kritičnu fazu kada su Japanci saznali kako Amerikanci na otoku gomilaju atomsko oružje, što je bilo protivno sporazumu prema kojemu Japan ostaje zona bez naoružanja za masovno uništenje. Amerikanci su postali popustljiviji u pregovorima kada je 1969. iz vojnog skladišta iscurila velika količina kemijskog otrova, što je utjecalo na zdravlje lokalnog stanovništva, koje je ionako prepolovljeno tijekom bitke za Okinawu 1945.

Slijedom tih događaja Amerikanci su 9. siječnja 1972. vratili Okinawu pod japanski suverenitet. No kako je Japan potpisao sporazum o držanju vojnih baza na svom tlu, američka vojska ostala je na otoku uz parolu ‘Okinawa je ključ Pacifika’. Odnosi između američkog vojnog osoblja i stanovništva bili su sve napetiji te su se često događali incidenti, a stanje se dodatno pogoršalo kada je 1995. američki vojnik silovao 12-godišnju djevojčicu. Kako bi malo odobrovoljili Japance, Amerikanci su vratili neka vojna vježbališta, ali su ostali na 18 posto teritorija otoka. Zbog nemogućnosti japanske vlade da izbaci Amerikance s otoka jača pokret za neovisnot Okinawe koji stalno ističe da su američki vojnici na otoku od 1952. počinili 5.634 kaznena djela, uključujući 25 ubojstava, 127 silovanja i 385 provalnih krađa.