8. siječnja 1297. - Dinastija Grimaldi i Monako

Monako, grad-država na obali Sredozemnog mora, smješten u blizini francusko-talijanske granice, najgušće je naseljena i druga najmanja država na svijetu.

Suvremeni grad razvio se na mjestu feničke, a zatim grčke kolonije Monoikos. Ključni trenutak u povijesti te malene kneževine, prema legendi, dogodio se 8. siječnja 1297. kada je talijanski gusar Francios Grimaldi prerušen u redovnika ušao u dobro čuvanu tvrđavu Monaco, utvrdu na visokoj stijeni koja je nadgledala plovidbu tim dijelom Mediterana.

Skriven među zidinama, Francois je otvorio vrata tvrđave svojoj gusarskoj družini. U krvavoj noći Monakom je zavladala đenoveška dinastija Grimaldi koja je u XVII. stoljeću uzela naslov knezova i na vlasti se održala sve do današnjih dana. Jedino su između 1793. i 1814. tim teritorijem upravljali Francuzi. Iako su susjedi godinama polagali pravo na teritorij Monaka, 2002. potpisan je novi ugovor s Francuskom u kojem je dogovoreno da kneževina ostane nezavisna država čak i u slučaju da nema nasljednika dinastije.

Zahvaljujući monačkom princu Rainieru i njegovu smislu za marketing te slavnoj ženidbi s Grace Kelly, Monako je danas porezna oaza, kockarska meka te dom najvažnije utrke Formule 1. Na prijestolju parlamentarne monarhije danas sjedi princ Albert II. braneći crveno-bijele boje zastave drevne dinastije Grimaldi.