Vrijeme je u srijedu većini "u redu" iako...

Ako živite u kopnenom području i u utorak ujutro vam je bilo hladno - jedan od razloga možda je ranije ustajanje nego tijekom produljenoga blagdanskog vikenda, ali je sigurno temperatura zraka. U mnogim je mjestima bila niska kako nije bila dugo, čak od 27. siječnja 2019. godine, a ponegdje i dulje, kao primjerice u Kninu, gdje je niže od -6,0 °C bilo prije više od godinu dana.

Sljedeća će jutra biti uglavnom  manje hladna nego u utorak, ali i dalje - kao i u prvom ovogodišnjem tjednu - uz temperaturu uglavnom malo nižu od klimatološkog srednjaka, osobito na kopnu. I dnevna će temperatura porasti pa će gotovo posvuda biti viša od prosječne za drugi siječanjski tjedan.

Oborine će do vikenda izostati, a i tada će za njih biti vrlo mala vjerojatnost. Igri oblaka, sunca i vedrine ponegdje će se pridružiti i magla, i to ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na Jadranu, posebice na otvorenome moru.

A bura? Ona će zamjetnije puhati još u srijedu prijepodne, uglavnom podno Velebita i s olujnim udarima, te vjerojatno ponovno za vikend.

Premda će ekstremnije vremenske pojave sljedećih dana, srećom, izostati - na Europhotometeo 2020 - foto natječaj Europskog meteorološkog društva - do 15. siječnja 2020. godine možete se prijaviti i sa starijim fotografijama. I to ne samo ekstremnog vremena...

A najnoviju detaljnu prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Srijeda: većinom sunčano i toplije, ujutro na Jadranu jaka bura, na kopnu ponegdje magla

Dunja Plačko-Vršnak: "U srijedu
će u istočnoj Hrvatskoj jutro biti hladno, dok će danju temperatura porasti najvjerojatnije do oko 4 °C. U prvom dijelu dana bit će više oblaka, ponegdje možda i magle, a od sredine dana barem djelomice sunčano.

Malo manje hladno jutro bit će u središnjoj Hrvatskoj, a nakon niskih oblaka i rijetko gdje magle, danju će biti pretežno sunčano s temperaturom između 4 i 6 °C.

U gorju pretežno sunčano, ujutro uz mogućnost za mjestimičnu maglu. Najniža temperatura od -7 do -4 °C, a najviša dnevna od 3 do 6 °C. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, a također može biti magle, i to zapadno od Istre, prema otvorenom moru. U prvom dijelu dana uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i vrlo jaka bura, a od sredine dana sjeverozapadni vjetar.

Bure će u prvom dijelu srijede biti i uz obalu srednjeg Jadrana, uz pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne vjetar će okrenuti na sjeverozapadni, uz malo do umjereno valovito more. Temperatura podjednaka kao u utorak, ali će ujutro u unutrašnjosti pak biti malo manje hladno.

Pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, uz buru, umjerenu do jaku, a poslijepodne sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura bit će između 10 i 13 °C."

I sljedećih dana stabilno...

"Sljedećih dana
i dalje suho i stabilno, te na kopnu barem djelomice sunčano vrijeme. Ujutro mjestimice može biti magle. Jutra će biti manje hladna od prošlih, a i dnevna temperatura uglavnom će porasti. Najtoplije će biti u petak.

Na Jadranu također pretežno sunčano. Prema otvorenom moru gotovo svakodnevno može biti magle, a mjestimice je moguća i uz obalu, osobito u petak. Vjetar uglavnom slab do umjeren, bura i sjeverozapadnjak. U subotu će bura pojačati. Uz to, tek krajem tjedna postoje naznake za pojavu slabih oborina i na kopnu i na moru.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.