Atmosfera i u utorak ima stabilan "korak"

O vremenu i dalje ništa novo! I u nastavku će ovoga tjedna biti relativno stabilno - prevladavajuće suho i sunčano, ali uz ipak uglavnom niži tlak nego tijekom izborne nedjelje i jutra blagdana Sveta tri kralja, te uz više oblaka i magle, i većinom slabiji vjetar. Temperatura zraka će porasti, ali će jutra  u većini unutrašnjosti i dalje biti relativno hladna. Mala do umjerena vjerojatnost za ponegdje malo kiše, na kopnu i poneke snježne pahulje, postoji samo tijekom vikenda, ali ne treba začuditi ako i ta mogućnost u prognozama sljedećih dana nestane.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak: pretežno sunčano, ujutro ponegdje maglaKrunoslav Mikec: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Ponegdje ujutro može biti magle, a tijekom dana male i umjerene naoblake. Uz većinom slab vjetar temperatura će od jutarnjih -7 do -4 °C danju porasti do vrijednosti oko 5 °C.

Podjednako toplo će danju biti i u središnjoj Hrvatskoj. Ali jutro hladno, s temperaturom od -9 do -5 °C. Pritom u prvome dijelu dana sunčano, ujutro uz mogućnost za maglu, a poslijepodne treba računati na umjerenu, navečer mjestimice i povećanu naoblaku.

Magle može ujutro biti i u nekim kotlinama Like i Gorskog kotara te u unutrašnjosti Istre. Dan će obilovati suncem, uz više oblaka u drugome dijelu utorka. Puhat će na obali sjevernog Jadrana ponegdje umjerena bura, koja će navečer jačati, a uz zapadnu obale Istre te prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. Najviša temperatura bit će malo viša nego u ponedjeljak - u gorju od 3 do 7 °C, a na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre između 8 i 12 °C.

U Dalmaciji od 10 do 13 °C, ali ujutro će u unutrašnjosti biti negativnih vrijednosti, mjestimice i magle. Danju će biti pretežno sunčano, uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadnjak.

I na krajnjem jugu Lijepe naše vedro, uz buru i sjeverozapadnjak, te malo do umjereno valovito more i najvišu temperaturu zraka d 10 do 13 °C."

I u nastavku tjedna prilično stabilno...

"U srijedu na kopnu oblačnije, uz manje hladno jutro, potom u četvrtak opet sunčanije, a od petka povećana vjerojatnost za maglu i niski oblačni sloj. U dane vikenda mjestimice može biti i slabih oborina. Dnevna će temperatura malo porasti, a u zapadnim predjelima ponegdje će puhati jugozapadnjak.

Na Jadranu također idućih dana malo toplije nego u ponedjeljak. Prevladavat će sunčano, uz sjeverozapadni vjetar i buru, koja u prvom dijelu srijede može mjestimice imati olujne udare. Napomenuti treba kako prema vikendu raste vjerojatnost za maglu i niske oblake na otvorenome moru, ali i mjestimice uz obalu. Pritom u subotu i nedjelju neće biti iznenađenje ako mjestimice padne i malo kiše,  ponajprije na sjevernom Jadranu.", prognozirao za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.