Ni vrijeme na Sveta tri kralja baš svima ne valja...

Kao ni inače, ni na Sveta tri kralja
mnogima ni vrijeme ni mnogošto drugo ne valja!

Iako bura - ne jugo - brodove valja.
A ni jutarnja hladnoća ugled zimi ne kalja,
pa se na mnogima može vidjeti toplija halja,
a za zaštitu kože od hladnoće dobro dođe i poneka malja.
Neke pak dodatno zagrije i osobito zimi poznata kalja.

Ni pad tlaka nije takav da u glavi udara poput malja,
a i suhim je i sunčanim vremenom zadovoljna svaka pralja...

No, prava snježna zima umjesto sve bliža - djeluje dalja...
Hm, možda dođe u veljači, kao kada je za Dinamo igrao Shala?!

Premda pretežno sunčano, na blagdan Sveta tri kralja, diljem će Hrvatske biti hladnije nego prošlih dana, uz jutarnje temperaturne "minuse" u većini kopnenog područja, pa i ponegdje blizu mora. Pritom će, osim niže temperature zraka, osjećaj hladnoće pojačavati u unutrašnjosti još i prijepodne ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, a na Jadranu sve do večeri većinom umjerena i jaka bura, gdjegod na udare i olujna.

I u nastavku će tjedna biti prilično stabilno, te do vikenda suho i prevladavajuće sunčano, ali od srijede uz povremeno više oblaka, posebice u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimične magle. Vjetar će uglavnom biti slabiji nego tijekom izborne nedjelje, a temperatura ponovno viša, osobito najviše dnevna, i to ponajviše na Jadranu i u gorju. No, jutra će još ostati relativno hladna, napose po nizinama kopnenom područja.
Stoga je
Marko Vučetić, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" rekao, između ostaloga: "Ovako povoljne vremenske prilike svakako iskoristite za završetak nedovršenih poslova ili započinjanje novih, koji vas čekaju u voćnjacima i na oranicama. "

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.Ponedjeljak: većinom sunčano, ali hladnije, na Jadranu i vjetrovito

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak
će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano, ali hladno. Jutarnja temperatura između -6 i -3 °C, a popodnevna oko 4 °C. U prvom dijelu dana još će ponegdje puhati umjeren sjeverozapadnjak, koji će zatim oslabjeti.

U središnjoj Hrvatskoj vjetar većinom slab, a jutro vrlo hladno. Danju će biti sunčano, pa i vedro, no sunce će biti "zubato", uz popodnevnu temperaturu do 5 °C.

Hladno će biti i u gorskoj Hrvatskoj, uz izražene jutarnje "minuse", a blagih "minusa" može biti i ponegdje uz obalu. Osjet hladnoće na sjevernom Jadranu pojačavat će jaka bura, na udare pod Velebitom i olujna, koja će navečer ipak slabjeti. Prevladavat će sunčano uz najvišu temperaturu između 1 i 3 °C, u gorju te od 7 do 10 °C na obali i otocima.

Ni u Dalmaciji sunčanog vremena neće manjkati, a pokojeg oblaka bit će uglavnom u unutrašnjosti, gdje ujutro može biti i mraza. Najviša temperatura uglavnom od 5 °C u unutrašnjosti do 10 °C na otocima, no zbog jake bure s olujnim udarima doimat će se hladnije. Vjetar će prema večeri slabjeti.

Na jugu Hrvatske bura i tramontana imat će povremene olujne udare vjerojatno sve do kraja dana pa će more biti valovito, prema otvorenome i jače valovito. Prevladavat će sunčano, pa i vedro uz dnevnu temperaturu do 10 °C."

I u nastavku tjedna većinom stabilno...

"I idućih dana na kopnu će se nastaviti većinom stabilno, sunčano, zimsko vrijeme. Jutra će biti vrlo hladna, osobito početkom tjedna. U dane vikenda raste pak vjerojatnost za nešto više oblaka, pa i slabe oborine.

I na Jadranu novi će tjedan obilježiti sunčani sati. I bura će od utorka oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura će prema vikendu ipak biti u blagom porastu, no potkraj tjedna moguće je i malo promjenljivije vrijeme.

A uz obilje sunca i biometeorološke prilike u sljedećem će tjednu biti povoljne, no kroničnim bolesnicima ipak bi mogla zasmetati jutarnja hladnoća, koja je zapravo primjerena dobu godine.", komentirala je i prognozirala za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.