Vrijeme povoljno za rezidbu i ostale aktivnosti...

Kao što smo s godinom okrenuli novi list, barem se za sada čini da smo i s vremenom to učinili.

U prvoj polovini sljedećeg tjedna još uvijek će jutra biti hladna, s najnižom temperaturom zraka od -7 °C na kontinentu do -1 °C ponegdje uzduž Jadrana.
U drugoj polovini tjedna temperatura će biti viša, ali na kontinentu će i dalje biti prohladna jutra. Najviše vrijednosti tada će vjerojatno biti barem malo iznad 10 °C, a u Dalmaciji i do 15 °C.

Za nekog dobra, a za nekog loša vijest, ne očekuje se ni kiša ni snijeg.

Jedino bi magla u kontinentalnim krajevima mogla dan učiniti tmurnim. Za one koji već sada kreću u rezidbu u voćnjacima ili u vinogradima - vremenski uvjeti će im ići na ruku. Tijekom hladnije prve polovine tjedna površinski sloj tla do 5 cm, a u gorju i do 10 cm dubine, bit će zamrznut pa se ne treba bojati ni blata u voćnjacima.
Istina, sredinom dana toplije vrijeme omogućit će otapanje površinskog sloja, ali će zato, uz nisku relativnu vlagu zraka, Sunce vjerojatno dobro isuši tlo. Naime, u ovome je tjednu moguće i više od 8,5 sati sijanja Sunca na dan, posebno na jadranskom području, gdje će srednja dnevna temperatura tla na dubini 10 cm vjerojatno biti u granicama od 4 °C do 6 °C, a na otocima i do 8 °C.

Ovako povoljne vremenske prilike svakako iskoristite za završetak nedovršenih poslova ili započinjanje novih, koji vas čekaju u voćnjacima i na oranicama.

Ipak, neka vas vremenski uvjeti ne ponesu jer, vodite računa da smo tek na početku zime. Nije na odmet prisjetiti se težačke mudrosti:
"Lipi dani u đenaru, grubo vrime u febraru."


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.