Analiza sučeljavanja - tko je ostavio bolji dojam?

Sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HRT-u moglo bi biti ključno u odluci nekih birača kome će dati svoj glas. Njihovo predstavljanje i odgovori na neka pitanja izazvali su broje reakcije.

Tko je ostavio bolji dojam pod svjetlima reflektora?

- Ja bih rekla da je sinoć pobijedio Zoran Milanović. On je jučer bio i dojmom dosta dobar za razliku od prvog sučeljavanja na kojem je bio pretjerano nervozan, pretjerano agresivan, smatra komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

- Zapravo, ovaj put će biti doista po onoj - jedina anketa će biti zaista nedjelja. Zoran Milanović je popravio paket, Kolinda Grabar-Kitarović nije pokvarila paket, rekao je politički analitičar Ivica Relković.

Ali nije dobro iskoristila, smatra Relković, priliku da umjesto isticanja suparnikovih promašaja - naglasi vlastite inicijative.

- Jer to je vaša ovlast. To je čak važnije nego znati neke stvari iz područja gospodarstva, iako nije dobro da predsjednica ne zna što su porezi. Čak ako uzmemo vanjsku politiku, pa i Inicijativu triju mora o kojoj je govorila - da je više otvorila tu temu - možda bi se svidjela i suverenistima, dodao je Relković.

Milanović je, pak, pokazao da u nekoliko dana može zatomiti karakter, ali je i dalje "svisoka" govorio o stranim državnicima.

- To je ta njegova narav. I onda birači, naravno, koji bi se eventualno odlučili za njega misle - pa on nas sutra sa svima može posvađati, a to sigurno ne bi bilo dobro jer suspregnuti karakter u 3 sata debate je puno lakše nego u pet godina mandata, kazala je Mamić.

Za osvajanje mandata - kandidatima su važni glasači drugih opcija iz prvoga kruga te neodlučni koje treba animirati. A taj je bazen popriličan.

- Nakon obje debate možemo reći da nijedan, ni drugi nisu uspjeli zapravo zahvatiti značajno izvan kruga birača koji su ih podržali i u prvom krugu. Mi nismo vidjeli nikakve poruke koje bi išle prema neopredijeljenima, ne samo prema tzv. Škorinim biračima, rekla je Mamić.

- Zoran Milanović je, osim što je, meni se čini - zadržao svoje birače - otvorio prostor prema neutralnima, prema biračima centra određenim svojim porukama. Je li time dobio birače centra koji su najteži za dobiti - to ćemo tek vidjeti. Je li ona izgubila birače dijelom i samih suverenista jer još uvijek nije i njima dovoljno atraktivna - i to ćemo vidjeti, rekao je Relković.

Trenutak istine vrlo je blizu.
Koliko će njihov nastup utjecati na birače, jesu li sinoć uspjeli pridobiti koji glas više u Temi dana su komentirali komunikologinja sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel i politički analitičar Ivica Relković.

Leinert Novosel je rekla da joj se čini da su oba kandidata bila bolja na jučerašnjem sučeljavanju, komunikacija mi je bila bolja i utemeljenija - imali ste dojam da vladaju sadržajem o kojem govore. Za Milanovića je rekla da je probao donekle ukrotiti silinu komunikacije, osim pred kraj, a za Grabar-Kitarović smatra da je vratila dojam "one stare Kolinde Grabar-Kitarović". Leinert Novosel nepotrebnim smatra sučeljavanja na razini osobnosti.

Relković je rekao da je ovo sučeljavanje bilo jako bitno za Milanovića jer je sigurno vratio dio birača - birače centra je najteže vratiti, oni se vraćaju snagom argumenta. Za Grabar-Kitarović smatra da je u početku djelovala uplašeno, bila je solidna. Grabar-Kitarović su važni "Škorini birači" koje želi privući.

Što se tiče ispada savjetnika predsjednice nakon obje debate, Leinert Novosel smatra da je to zbog visoke napetosti, ali to nije poželjno jer to pokazuje neizvjesnost situacije. Na pitanje koliko su važne debate, Relković kaže da su u ovakvoj kampanji koja obuhvaća blagdane one vrlo važna.

Komentirajući za koga će glasati "Škorini birači" Leinert Novosel kaže da on njima prepušta da sami o tome odluče i nije želio tu intervenirati jer možda planira političku budućnost i ne želi svoje birače poticati da glasuju za njegove potencijalne protukandidate.

Na pitanje gdje se dobivaju izbori, Leinert Novosel kaže da joj se čini da su u fokusu Grabar-Kitarović bili Slavonija i Zagreb; a Milanović "utvrđuje gradivo u dijelovima koji su ionako za njega. Dodaje da će veliki gradovi biti jako važni.