Članovima biračkih odbora 300 kuna naknade po izbornom krugu

Članovi biračkih odbora u Hrvatskoj za svoj će rad na provedbi izbora po izbornom krugu dobiti naknadu od 300 kuna, njihovi predsjednici po 350, a bit će im isplaćena po završetku predsjedničkih izbora, potvrdila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić.

Birački odbori imenuju se za svako biračko mjesto, na predsjedničkim izborima imaju po šest članova, predsjednika i dva člana i njihove zamjenike koji ne mogu biti članovi ni jedne političke stranke.

Za oba kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj je angažirano po 6409 biračkih odbora, od čega 72 na posebnim biračkim mjestima: u vojsci,  zatvorima, na brodovima, u domovima socijalne skrbi. Kad se taj broj pomnoži s brojem članova odbora dolazi se do brojke od 38.454 osobe.

Fabijančić-Križanić je suglasna kako je spomenuta naknada mala, no tumači kako je, s obzirom na broj angažiranih osoba, vrlo teško ishoditi proračunska sredstva da bi bila veća.

Birački odbori, odnosno njegovi članovi su cijeli izborni dan u pogonu, predsjednik i njegov zamjenik i više od toga, jer prije izbornog dana moraju preuzeti izborne materijale, zatim urediti biračko mjesto i sl., kaže potpredsjednica DIP-a i naglašava da se "izbori u stvari dobivaju i gube na biračkim mjestima".

Moguće rješenje za veće naknade, DIP je ponudio u prijedlogu jedinstvenog izbornog zakona.

- Predložili smo da se te naknade liše davanja koje idu iz primanja, poput prireza, onda bi se ukupan iznos proračunskih sredstava za izborna tijela mogao drugačije raspodijeliti, pa bi onda i povećati naknade za biračke odbore - kaže Fabijančić-Križanić.