Nova i dalje sunčana, ali i prohladna

I dok je nekima Sunčeva svjetlost možda smetala tijekom oporavka nakon "izazovnih" dočeka Nove godine, mnogima u kopnenom području dobro je došla da barem malo, makar psihološki, ublaži hladnoću, osobito jutarnju. "Zubatog sunca" bit će i sljedećih dana, posebice do petka u nizinama kopnenog područja, gdje će pogled na vedro nebo ujutro često onemogućavati magla, koja samo ponegdje može biti i dugotrajnija. Na Jadranu će bura oslabjeti, a u petak će je zamijeniti gdjegod umjeren sjeverozapadni vjetar.

Tijekom vikenda oblačnije, ponegdje uz slabe oborine, u unutrašnjosti u nedjelju i malo snijega, osobito u gorju. Pritom će u nedjelju biti i vjetrovitije, uz često umjeren, mjestimice i jak vjetar na kopnu, a na Jadranu većinom jaku, vjerojatno i olujnu buru, i to ne samo na udare.

Osim u nedjelju, i tijekom sunčanijeg, ali hladnijeg blagdanskog ponedjeljka, ponegdje vjerojatno još i u početku podjednako stabilnog te većinom manje hladnog utorka, bura će otežavati prometovanje i obalom i morem. Štoviše, za neke skupine vozila mjestimice ga vjerojatno i sasvim onemogućavati. Ni prvi, a ni posljednji put. Uostalom, takvih, pa i još žešćih stanja imali smo napretek i prošle godine, a i prije.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: većinom sunčano, ponegdje magla, bura slabi

Dunja Plačko-Vršnak: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj nakon hladnog jutra danju prevladavati sunčano. U Posavini može biti magle koja se rijetko može zadržati i prijepodne. Poslijepodnevna temperatura bit će od 3 do 6 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano. Ujutro ponegdje može biti magle, a ona se na širem karlovačkom i sisačkom području može i dulje zadržati. Najniža temperatura između -6 i -3, a najviša dnevna od 4 do 6.

Minimalna temperatura tijekom noći u gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre također će biti niska, uglavnom između -7 i -3, ali će uz pritjecanje toplog zraka po visini danju uz pretežno sunčano vrijeme porasti na vrijednosti između 4 i 9. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Ujutro i prijepodne još će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju sjeverozapadni vjetar.

U Dalmaciji će se sutra moći uživati u sunčanom i danju relativno toplom vremenu, ali jutro će biti hladno, osobito u unutrašnjosti, uz temperaturu između -3 i 0 stupnjeva. U prvom dijelu dana još će uz obalu puhati umjerena bura, danju će okrenuti na sjeverozapadni vjetar.

Umjerene i jake bure bit će na južnom Jadranu uz umjereno valovito, ponegdje i valovito more. Bura će poslijepodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Bit će sunčano s temperaturom između 12 i 14.

Do kraja tjedna povremeno će na kopnu biti više oblaka, mjestimice i magle koja se tek rijetko može i dulje zadržati. Slabe oborine moguće su potkraj subote i u prvom dijelu nedjelje, a u gorju bi moglo pasti i vrlo malo snijega. U gorju će ponovno do nedjelje biti toplije, a zatim posvuda hladnije uz umjeren do jak sjeverni vjetar. Vjetar će početkom sljedećeg tjedna oslabjeti, ali će se zadržati razmjerno hladno.

Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati sunčano. Potkraj petka i u subotu bit će više oblaka, ali će biti uglavnom suho. U nedjelju na većem dijelu Jadrana ponovno će zapuhati jaka, na udare i olujna bura koja će početkom sljedećeg tjedna slabjeti. Od nedjelje hladnije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.