Reakcije na prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata

I posljednjeg dana u godini - predsjednički kandidati ne miruju. Njihovo jučerašnje prvo sučeljavanje prije drugog kruga izbora - izazvalo je brojne reakcije. 

Posljednji dan 2019. godine Kolinda Grabar-Kitarović provela je na terenu. U Mariji Bistrici poželjela je da nova godina građanima bude najbolja do sada. Komentara na jučerašnje prvo sučeljavanje dvaju kandidata u drugom krugu - nije imala.

Zoran Milanović danas nije bio na terenu, ali se oglasio na društvenoj mreži. Tvrdi da je na debatu došao teško prehlađen i pod temperaturom, ali mu nije, ističe, palo na pamet staviti svoje blage zdravstvene probleme ispred prava građana da vide i čuju što kandidati imaju za reći.

Na riječi izrečene tijekom sučeljavanja reagirao je i bivši predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić. U priopćenju demantira da je s te funkcije otišao svojevoljno. "Hrvatska javnost mora znati da mi je predsjednica Republike osobno priopćila, nekoliko dana nakon mog razgovora s agentom SOA-e, da je 'Plenković od nje tražio da me smijeni i da ona na to mora pristati jer bez podrške HDZ-a ne može dobiti izbore", kaže.

Na njegovo priopćenje stigla je reakcija iz Ureda predsjednice. "Predsjednica je višekratno, u javnim nastupima, ponovila kako od g. Radeljića nikada nije tražena ostavka putem službi te da su o njegovom odlasku razgovarali nekoliko puta. Napominjemo kako predsjednica Republike sama bira i razrješuje svoje savjetnike", poručuju s Pantovčaka.

Oglasio se i glasnogovornik Vlade Marko Milić. "Teza da je 'Plenković od Kolinde Grabar-Kitarović tražio da smijeni Matu Radeljića i da ona mora na to pristati jer bez podrške HDZ-a ne može dobiti izbore' još je jedna u nizu laži ubačenih u medijski prostor, od onih koji kontinuiranim ponavljanjem takvih difamacija djeluju kao da priželjkuju povratak Zorana Milanovića na vlast", kaže.

Premijer Andrej Plenković silvestarsko je poslijepodne s nekoliko ministara proveo na zagrebačkoj špici. Suzdržao se od komentara na sučeljavanje i reakcije nakon njega.