I u nedjelju vjetrovito, te većinom suho i hladnije

I u nedjelju će na Jadranu poteškoće u prometu stvarati često jaka, ponegdje i olujna bura, koja će pojačavati osjećaj hladnoće prouzročen nižom temperaturom od one prošlih dana. Relativno vjetrovito i hladno bit će i u kopnenom području, uz uglavnom umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Oborina će biti malo, većinom i nimalo, ali oblaka u kopnenom području puno, znatno više nego na pretežno sunčanome Jadranu.

U novome tjednu većinom suho, uz slabljenje vjetra te barem djelomice sunčano, na kopnu uz mjestimičnu maglu i temperaturne "minuse", kojih će u mnogim krajevima unutrašnjosti biti i tijekom novogodišnje noći, ali ne onakvih kao 
na kraju 2014. godine. Kakvi su bili tada, a i ostalih godina od 1995. može se vidjeti u internetskom Meteo kutku HRT-a: "O nekadašnjim Silvestrovima, stajlinzima i meteoekstremima".

A u nastavku slijedi detaljnija prognozu po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: većinom suho, ali vjetrovito i još hladnije

Dunja Plačko-Vršnak: "U nedjelju
će na istoku Hrvatske biti umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suho. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni vjetar, koji će poslijepodne oslabjeti. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 2 °C, navečer još hladnije.

U središnjoj Hrvatskoj temperatura će biti uglavnom između -3 i 3 °C, navečer također u osjetnom padu. Uz umjereno do pretežno oblačno i dalje će biti umjerenog, na udare i jakog sjevernog vjetra koji će pojačavati osjet hladnoće.

Vjetrovito će biti na sjevernom Jadranu, uz jaku i olujnu buru, podno Velebita uz orkanske udare, a umjerenog do jakog sjeveroistočnog vjetra bit će i u gorju. Vjetar će prema kraju dana početi slabjeti. Na Jadranu će prevladavati sunčano, dok u gorju uz više oblaka postoji vjerojatnost
za malo snijega, osobito u Lici. Bit će hladno, u gorju uz temperaturu od -6 do -2 °C, na Jadranu od 0 do 6 °C.

U unutrašnjosti Dalmaciji djelomice sunčano, a na srednjem Jadranu još sunčanije. Također vjetrovito, uz jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar, te valovito i jače valovito more, osobito prema otvorenom. Temperatura uglavnom između 3 i 8 °C, u unutrašnjosti hladnije, uz temperaturu između -2 i 4 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te vjetrovito. Puhat će umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverni vjetar."

"Posljednjih dana ove godine te prvih nove u kopnenom će području biti djelomice sunčano vrijeme. Mjestimice može biti više oblaka, a danju u gorju može biti toplije nego u nizinama, ponajprije u utorak te od četvrtka. Međutim, jutra će biti hladna, osobito početkom tjedna, kako i dolikuje dobu godine.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano, u ponedjeljak još uz jaku, na udare i olujnu buru, koja će u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Početkom tjedna hladno, a zatim postupno toplije, i ujutro i danju.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.