HRT pripremio raskošan program za Božić


Zagreb, 23. prosinca 2019. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila je raskošan program za nadolazeće božićne blagdane sa mnoštvom odličnih filmova za sve generacije te brojnim glazbenim i zabavnim sadržajima.
 
Prvi program Hrvatske televizije (HRT-HTV1) na Badnjak, 24. prosinca emitira božićnu čestitku kardinala u ime HBK a potom, u udarnom terminu od 20:15 sat donosi svevremenski klasik „Divan život“ Franka Capre sa Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi. Riječ je o drami s elementima humora. Dok na Badnju večer pada snijeg, očajni George Bailey (J. Stewart) pritisnut dugovima i pod utjecajem alkohola odluči počiniti samoubojstvo. A sveti Josip u pomoć Georgeu odluči poslati anđela Clarencea (Henry Travers) te se stvari počinju mijenjati.
Nakon filma na Badnjak gledatelje HTV1 očekuju snimka božićnog koncerta Zbora HRT-a te prijenos Polnoćke iz Gospića. Nakon Polnoćke ponovno je na redu filmski program, i to fantastična komedija „Daj mi sebe“ sa Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi burzovnog mešetara Jacka Campbella koji prihvaća jednogodišnje pripravništvo u uglednoj londonskoj banci i privremeno se, barem tako misli, rastaje od svoje velike studentske ljubavi Kate (T. Leoni). Kate predosjeća da Jackov odlazak znači svršetak njihove veze i moli ga da ostane. No, ambiciozni mladić odlazi u London.

 
Na Božić 25. prosinca u jutarnjem terminu od 7:05 sati na programu je povijesni spektakl „Quo vadis“. 64. godina nakon Kristova rođenja. Golemim Rimskim Carstvom trenutačno vlada ćudljivi car Neron (P. Ustinov). Nakon što se njegov general Marcus Vinicius (R. Taylor) vratio iz pobjedničke vojne u Britaniji, car ga ostavi pred vratima grada kako bi sutradan sa svojim legijama trijumfalno ušao u prijestolnicu i potvrdio njegovu državničku genijalnost. Neronov najpouzdaniji dvorjanin Petronius (L. Genn) itekako je svjestan da je car lud i da Rim ne može očekivati ništa dobro od njega. Istodobno, Marcus, gorljivi rimski patriot, odsjeda kod svog prijatelja, starog generala Plautiusa (F. Aylmer) zaljubivši se na prvi pogled u njegovu kći Lygiju (D. Kerr). Međutim, Lygia je zapravo princeza, kći stranog vladara koju je Neron zadržao u zarobljeništvu kod Plautiusa ne bi li njezinog pravog oca privolio na suradnju. Stoga Marcus kao nagradu za pobjedu odluči od cara zatražiti Lygijinu slobodu ne znajući da je ona u međuvremenu prešla na kršćanstvo koje Neron smatra najvećom opasnošću za svoje carstvo.
"Quo vadis, Domine?", odnosno, "Kamo ideš, Gospode?", glasovita je sentenca iz kršćanske predaje o susretu Isusa Krista i apostola Petra na Apijskoj cesti.
U popodnevnom terminu od 16.15 sati na rasporedu je dokumentarni film „Jaslice za Vukovar“.
U udarnom terminu od 20 sati na rasporedu je posebno božićno izdanje popularne HRT-ove emisije A strana. Kako je Božić vrijeme kad se okuplja obitelj i prijatelji, vrijeme kad dom ispunjamo pjesmom, Duško Ćurlić i Ivan Vukušić okupili su naše mlade pjevače, bend A strane, Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Alena Bjelinskog, pridružili im mlade dirigente i gitariste Muzičke akademije, djevojački zbor Mozartine te rado viđene goste Gabi Novak, Amiru Medunjanin, Massima Savića, Ervina Baučića, bračni par Šerić, Antu Gelu, Nikšu Bratoša kako bi vam glazbom zaželjeli puno ljubavi i mira, radosti i zajedništva. Nakon A strane slijedi filmski program, odnosno fantastična drama „Pijev život“ s početkom u 22:05 sati. Indijac Pi Patel iznosi romanopiscu svoju životnu priču o tome kako je sa šesnaest godina preživio brodolom i završio usred Tihog oceana na splavi s bengalskim tigrom.
 
Raskošan program nastavlja se i na Štefanje 26. prosinca, a u 8:30 sati na rasporedu je epska biblijska drama „Najveća priča ikad ispričana“. Osvojivši Jeruzalem, rimski namjesnik Herod (C. Rains) okrunjen je za kralja. Bojeći se da bi rođenjem novoga kralja, o kojemu je narod počeo naveliko pričati, mogao izgubiti prijestolje, dao je u Betlehemu pogubiti svu mušku djecu mlađu od dvije godine. Jedno je ipak spašeno, Isus, plod bezgrešnoga začeća Djevice Marije (D. McGuire), žene tesara Josipa (R. Loggia). Dokumentarni film „Božić u nama“ na rasporedu je u 13:55 a govori o doživljaju Božića u Hrvatskoj te čestitanju i slavlju toga blagdana među Hrvatima. Nakon toga slijedi vrhunski western „Alamo“ (verzija iz 2004. godine). Nakon što je 1835. meksički predsjednik, general Antonio López de Santa Ana (E. Echevarría) poništio ustavom zajamčene ovlasti pojedinih provincija, američki doseljenici u Teksasu pobunili su se protiv njegova diktatorskog režima. I dok vlasti u Washingtonu budno motre na događaje u susjednom Meksiku, stanovnici vojne utvrde Alamo u San Antoniju očekuju napad meksičke vojske. Do njega će doći krajem veljače 1836. pri čemu će se dvjestotinjak američkih branitelja suprotstaviti višestruko brojnijim Meksikancima.

U udarnom terminu od 20 sati na na rasporedu je božićno izdanje popularniog kviza „Tko želi biti milijunaš?“, a nakon njega slijedi hrvatski filmski klasik, remek-djelo Kreše Golika „Tko pjeva, zlo ne misli“ sa legendarnim Reljom Bašićem u ulozi gospodina Fulira. Filmski program nastavlja se fantastičnom obiteljskom dramom „Čudo u 34. ulici“. Šestogodišnja Susan (M. Wilson) ne vjeruje u Djeda Božićnjaka. Tome ju je podučila njezina majka Dorey (E. Perkins), koja radi kao glasnogovornica manhattanske robne kuće Cole's. Istodobno, šarmantni starčić Kriss Kringle (R. Attenborough) igrom slučaja zamijeni pijanog zaposlenika Cole'sa koji je zadužen glumiti Djeda Božićnjaka na paradi za Dan zahvalnosti. Gospodin Kringle postane takav hit da ga Elizabeth angažira kao stalnog zaposlenika robne kuće.
 
 
Drugi program Hrvatske televizije (HRT-HTV2) na Badnjak, 24. prosinca u ranom poslijepodnevnom terminu od 13.40 sati donosi fantastičnu komediju „Savršeno božićno selo“. Kao dijete Darcy nije imala kontrolu nad praznicima u obitelji, ali kad je odrasla, čvrsto je uzela stvari u svoje ruke i pritom iz vida izgubila pravo značenje božićnih blagdana. Neočekivano se čarolija umiješala u njezin život i odvela je u savršeno božićno selo.
U udarnom terminu od 20:05 sati na programu je snimka koncerta „Tiha noć u Vukovaru 2019.“ te nakon nje u 21:30 film „Djed Mraz 2“, fantastična obiteljska komedija. Na Sjevernom polu već je nekoliko godina iznimno živo. Otkako je prije osam zima dužnost Djeda Mraza preuzeo Scott Calvin (T. Allen), dobra djeca diljem svijeta primaju najljepše igračke, a vilenjaci imaju najboljeg šefa svih vremena. No Djeda Mraza čekaju velike nevolje. Prvo će doznati da će izgubiti čudesne moći ako za četiri tjedna ne pronađe životnu družicu i s njom stupi u brak. Još će ga više uzrujati vijest da je njegov sin srednjoškolac Charlie (E. Lloyd) koji živi s majkom Laurom (W. Crewson) i očuhom Neilom (J. Reinhold), dospio na popis zločeste djece.
 
Na Božić 25. prosinca slijedi bogat filmski program. U terminu od 17:15 sati na rasporedu je obiteljski animirani film „12 božićnih pasa“. Nakon što su je poslali da živi s tetom u malom gradu Dowerwillu, dvanestogodišnja Ema O'Conor našla se usred velikog sukoba s gradonačelnikom i gradskim šinterom. Kako bi poništila njihov zakon protiv pasa, Ema mora udružiti svoje vršnjake iz škole, odrasle i neodoljive pse svih rasa i veličina u senzacionalnoj predstavi. Zabavna priča za sve koji vole pse, djecu i Božić snimljena je prema knjizi Emme Kragen. U udarnom terminu od 20 sati na programu je drama „Čudo na planini“. U veljači 2004. profesionalni hokejaš Eric LeMarque se u snježnoj oluji izgubi u planinama Sierra Nevade. Kako bi preživio, prisiljen je u sebi otkriti snagu vjere. Nakon filma na rasporedu je snimka Gala Božićnog koncerta u Bjelovaru.
 
Na Štefanje 26. prosinca u popodnevnom terminu na programu je komedija „Kraljević i prosjak“, snimljena prema klasičnoj priči Marka Twaina. Smještena je u 16. stoljeće i prati nedaće i pouke koje izvlače dvojica nezadovoljnih dječaka dvojnika. Obojica su uvjerena da je trava u susjedovu dvorištu zelenija. Jedan od njih je princ, a drugi siromah. Odluče zamijeniti mjesta.
U 20:05 sati na rasporedu je prijenos koncerta „Božić u Ciboni“ a potom slijedi film „Put oko svijeta u 80 dana“
 
 
Treći program Hrvatske televizije (HRT-HTV3) na Badnjak, 24. prosinca u jutarnjem terminu od 10 sati donosi film „Dva pukovnika“, komediju čija se radnja zbiva u vrijeme Drugog svjetskog rata. Talijani i Englezi izmjenjuju se u okupaciji sela na granici između Albanije i Grčke. Okupatorske snage se toliko često smjenjuju da stožer imaju u istom hotelu, a usput uspostavljaju i svojevrsne prijateljske odnose. U udarnom terminu od 19 sati na rasporedu je snimka božićnog koncerta Ive Gamulina iz HNK Zagreb, a večernji program rezerviran je za fimove „Biskupova žena“ i „Isus Krist Superstar“.
 
Na Božić 25. prosinca na rasporedu su filmovi „Majko, slušaj moju pjesmu“ s početkom u 15.50 sati. To je glazbeni film o Joselitu koji je siroče i pjeva u cirkusu da preživi. Njegov prekrasan glas donio mu je nastup na televiziji. Gledajući ga, plemkinja koja je rodila izvanbračno dijete u njemu prepoznaje svojeg sina. U udarnom terminu od 20:05 sati na rasporedu je „Paterson“, američko-francusko-njemački film.
 
Na Štefanje 26. prosinca u terminu od 21:30 sati na rasporedu je pravo remek djelo, odnosno animirani biografski film „U Potrazi za Vincentom“ (Loving Vincent). U ovoj animiranoj filmskoj priči, ispričanoj kroz slike izvedene tehnikom ulja na platnu, mladić dolazi u posljednje prebivalište slikara Vincenta van Gogha kako bi dostavio njegovo zadnje pismo, no na kraju ostaje istražiti posljednje dane njegova života.

Svaka od 65.000 sličica u stvari je slika - ulje na platnu - naslikana istom tehnikom kojom se služio i Van Gogh, a u njihovoj je izradi sudjelovalo više od 100 slikara. Film je osvojio nagradu za najbolji animirani dugometražni film na 30. dodjeli europskih filmskih nagrada, a nominiran je i za najbolji animirani dugometražni film na 90. dodjeli nagrada Oscar.
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr