Puhovski: Grabar-Kitarović favoritkinja u drugom krugu

Izborne rezultate u Studiju 4 komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski. Do drugog kruga izbora dijele nas još dva tjedna: što kandidati mogu napraviti u ta dva tjedna?

- Nije važno što mogu napraviti, jer ja mislim da su stvari uglavnom posložene. Drugim riječima, koliko god Zoran Milanović pobijedio u prvom krugu, u drugom krugu je Kolinda Grabar-Kitarović favoritkinja, rekao je Puhovski i dodao:

- Što god radila, pokazalo se, nije važno. Ona je zapravo bila uvjerljivo najslabija kandidatkinja svih njih 11-ero u prvom krugu i na koncu je druga zahvaljujući mišićima svoje stranke. Ti će mišići biti puno jači u drugom krugu zato što nemaju Škoru koji ih je ugrožavao s njihove desne strane, tako da mislim da su njezine šanse doista velike i u drugom krugu, odnosno veće nego u prvom.

'Prognoze' za Milanovića

- Milanović bi morao računati na to da barem trećina Škorinih biračica i birača ne izađe na izbore u drugom krugu, što nije vjerojatno, a praktički je nemoguće da bi bilo tko od njih glasovao za Milanovića u drugom krugu, jer na tom desnom spektru vlada neka histerija straha od komunjara, što je navodno Milanović. On to doduše nije, ali tko će im to rastumačiti. Ili drugo bi morao doista pokazati neki gigantski iskorak prema centru desnici što je on već jednom pokušavao prije nekoliko godina pa mu nije uspjelo, rekao je Puhovski.

- On prije svega mora svoje utvrditi, koji su izašli u dosta dobrom postotku. On mora pokušati dobiti one glasove koji su bili za kandidate lijevo od centra kojih nema puno, ali ima ih 5, 6, 7, 8 posto. Tu će možda biti najteže s Juričanovim glasovima koji su zapravo protusustavni pa oni neće htjeti možda nikoga od njih, rekao je Puhovski i dodao da je pitanje što on može postići u sučeljavanjima s protukandidatkinjom ili kako bi ona sada rekla 'sukandidatkinjom'.

Kolinda i dalje nesuvisla, ali joj to ne šteti

Na pitanje koja je bila najjasnija poruka Kolinde Grabar-Kitarović, Puhovski je rekao:

- Njena najjasnija poruka je bila: 'ja sam i dalje nesuvisla, ali to mi ne šteti'. Ona je opet pričala svašta što joj je palo na pamet o patriotizmu, ona je stalno govorila o tome da je orijentirana na budućnost, a stalno je govorila o Vukovaru, o ratu, o braniteljima, što su elementi prošlosti. Ona je stalno govorila 'ja sam za demokraciju', ali je naglašavala jedinstvo. Ona je govorila o tome da je glasovanje na izborima građanska dužnost - što je istina samo u Grčkoj i Belgiji, a drugdje je to građansko pravo, a ne građanska dužnost. Nikakve suvisle stavove ne iznosi.

Kakvog predsjednika žele građani RH?

- Građani Hrvatske žele da predsjednik bude naš, a ne njihov. To se pokazalo. Dakle, stranke su tu držale stvar u rukama. HDZ je postigao fantastičan uspjeh s tako lošom kandidatkinjom, to treba opet naglasiti, i meni se čini da se građanima nije radilo toliko o predsjedniku ili predsjednici, koliko o strankama, rekao je Žarko Puhovski.

No ovo je samo dio onoga što je politički analitičar Puhovski izjavio, a cijeli razgovor možete poslušati u videu.