Mediji u BiH i Srbiji o izborima u Hrvatskoj

Mediji u Bosni i Hercegovinu u ponedjeljak su opsežno izvijestili o rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, a neki pritom kao najvažniju ističu činjenicu da je aktualna predsjednica ponovo uvjerljivo pobijedila među biračima u BiH.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj dobili su mjesto na naslovnicama dnevnog tiska uz informacije koje su bile dostupne tijekom noći na ponedjeljak, a odnose se na rezultate glasovanja.

Dnevni avaz tako prenosi kako će se Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović sučeliti u drugom krugu te prenosi poruke koje su njih dvoje poslali nakon objave rezultata prvog kruga izbora.

Slično je izvijestilo i Oslobođenje citirajući Milanovićevu poruku da ići u drugi krug ne znači ići u rat. Svima je zanimljiva i najava trećeplasiranog kandidata Miroslava Škore kako njegovo ispadanje iz igre ne znači i kraj političkih ambicija koje je pokazao, nego je to tek uvod u angažiranje na sljedećim izborima za Hrvatski sabor.

Informativni portali u BiH u ponedjeljak su se pozabavili temeljitijim prebrojavanjem glasova pa tako Klix navodi kako je Grabar-Kitarović ukupni pobjednik glasovanja među dijasporom te da je "izdominirala u BiH".

U toj je državi za glasanje bilo registrirano oko 96 tisuća birača, no izlaznost je bila razmjerno skromna. Za Grabar-Kitarović glasalo je oko 16 tisuća onih koji su odlučili iskoristiti svoje biračko pravo, Škoro je dobio povjerenje njih nešto više od 6700 a Milanović, koji među biračima izvan Hrvatske uopće nije vodio kampanju, ipak je dobio glasove 1131 birača iz BiH.

Mediji u Srbiji također izvještavaju o rezultatima predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pretežno uz informativne i neutralne naslove da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i kandidat SDP-a Zoran Milanović idu u drugi krug.

Radio-televizija Srbije (RTS) istaknula je Milanovićevu najavu da će se "boriti za glasove onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu", navodeći istodobno kako je Grabar-Kitarović "poslala izravnu poruku glasačima Miroslava Škore".
Javni tv servis iz Milanovićeva govora tijekom postizborne večeri izdvaja ocjenu da se "ide u drugi krug, a ne u rat", te da u sljedeći krug ide bez "ikakve gorčine i straha".

Iz govora Grabar-Kitarović RTS citira poruke kojima poziva na jedinstvo i poručuje da nije vrijeme za podjele, dok se iz stožera MIroslava Škore prenosi zadovoljstvo brojem osvojenih glasova, te najava njegova angažiranja i na parlamentarnim izborima.

Večernje novosti iz izbornih rezultata izdvajaju podatak da je na glasanju Hrvata i građana Hrvatske s pravom glasa na dva biračka mjesta u Srbiji Grabar-Kitarović odnijela "uvjerljivu pobjedu" s 40,6 posto osvojenih glasova.

"Iako je sa ukupno 26,65 posto glasova završila iza kandidata SDP-a, odnijela je uvjerljivu pobjedu u dijaspori, gdje joj je 53,9 glasača ukazalo povjerenje", pišu Večernje novosti dodajući da je u Srbiji glasalo 719 osoba, od kojih 292 za aktualnu predsjednicu RH.

Tabloid Kurir se odlučio za naslov "Pukla Kolinda, mora u drugi krug s Milanovićem", dok većina ostalih tiskanih medija vijest o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj nije stavila na naslovnice.

Za sada nema reagiranja državnih dužnosnika, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako "nije uvjeren" u službene prognoze ishoda predsjedničkih izbora Hrvatskoj i poručio da će Srbija graditi dobre odnose s Hrvatskom.