Uzbudljivo na Facebooku dan nakon izbora

Zoran Milanović u prvom je krugu predsjedničkih izbora dobio 29,55% glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 26,65 posto. Pokazuju to privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta.

Njih će se dvoje boriti u drugome krugu za dva tjedna, 5. siječnja 2020.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović pozvao je sve nacionalne televizije da organiziraju zajedničku debatu predsjedničkih kandidata uoči drugog kruga izbora.

- Debata je više nego potrebna. Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im dogovorite i organizirajte zajedničku debatu uoči drugog kruga izbora, napisao je Milanović na facebooku. Kandidat SDP- kaže da je spreman odgovarati na pitanja novinara svih televizija i debatirati o svim temama koje su važne za Hrvatsku.Milanović je ranije ujutro putem Facebooka se obratio svojim biračima rekavši da je zreo i spreman biti predsjednikom.

- Smatram da sam zreo i spreman i u dobroj vjeri pripravan raditi ovaj posao, ali to je više od posla, to je način života. Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda. Nitko!", poručio je Milanović.Milanovićeva protukandidatkinja u drugome krugu, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, na Facebooku se oglasila kasno u nedjelju poručivši svojim biračima da će konačna pobjeda biti njihova.

- Vi! Vi ste u najizazovnijim trenucima bili uz mene i zato će konačna pobjeda biti vaša pobjeda.
Bahatost, beznađe, zanemarivanje državnih i nacionalnih interesa smo pobijedili i ponovno ćemo.
Za vas, za Domovinu - u pobjedu!, napisala je Grabar-Kitarović.Mislav Kolakušić na predsjedničkim je izborima dobio je 5,87% glasova. Putem Facebooka je zahvalio svojim biračima na podršci.

- Izbori su završeni, građani Hrvatske rekli su svoje. Ispred stranice Građani za Mislava Kolakušića prije svega želimo zahvaliti svim građanima koji su se proteklih mjeseci uključili, dijelili naše objave, skupljali potpise za kandidaturu i jučer promatrali izborni proces. Vi ste svojim djelom pokazali da istinski želite promjene u Hrvatskoj i zato velika hvala. Svim biračima obratit ćemo se u posebnoj objavi, poručio je Kolakušić.I Dario Juričan jutros je rezultate izbora komentirao na Facebooku. Naravno u svom stilu:
Tanta: Na bojnom polju Internet vodit će se zanimljiva bitka


Komunikacijski stručnjak Pero Tanta u Studiju 4 rekao je da su društvene mreže odradile zanimljiv posao u prvome krugu.

- Zoran Milanović se počeo oglašavati na FB-u, Instagramu i Google display networku već krajem rujna. Dok se Kolinda oglašavala isključivo zadnja dva tjedna kampanje, a prosječno su potrošili istu količinu sredstava, rekao je.

Kaže kako je na društvenim mrežama postojala i horizontalna komunikacija između kandidata.

- Npr. Kolinda Grabar-Kitarović je na Twitteru objavila neke svoje misli o suprugu Jakovu, pa se javio Škoro na svome Facebook profilu i odgovorio joj. Ta cijela komunikacija je ostala na društvenim mrežama, a mediji su je onda prenosili dalje. Tako da ja mislim da će se oni i dalje obraćati glasačima putem društvenih mreža. Vjerujem da će se na bojnom polju Internet voditi jedna zanimljiva bitka, smatra Tanta.