Plenković nije iznenađen rezultatima

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora nije iznenađujući te poručio kako u drugom krugu očekuje da će aktualna predsjednica Kolinda Grabra Kitarović pobijediti.

- U ovom trenutku mislim da to nije iznenađujuće, iskristalizirala su se praktički tri kandidata, dio biračkog tijela na desnici, na desnom centru, se podijelio između Kolinde Grbar Kitarović i Miroslava Škore i to je taj rezultat. Stoga je puno veći prostor imao kandidat lijevih političkih opcija Zoran Milanović, ustvrdio je Plenković nakon objave neslužbenih rezultata.

- Očekujem razborit i razuman izbor i izbor dobar za Hrvatsku, a to je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, rekao je Plenković novinarima na upit što očekuje od Škorinih birača u drugom krugu.

Dodao je i kako ne očekuje da će se Škorini birači opredijeliti za lijevu opciju, a za HDZ-ovce koji su u prvom krugu podržali Škoru da će u drugom glasati za Grabar Kitarović.

- Vjerujem da je velika većina njih koji su u prvom krugu dali povjerenje Miroslavu Škori na prošlim izborima dali povjerenje Kolindi Grabar Kitarović i da će dati ponovno, kazao je.

Na upit o političkoj suradnji s Miroslavom Škorom i strankama okupljenima oko njega Plenković je poručio kako prvo idu na pobjedu na predsjedničkim izborima.

Glas za Škoru bio je zapravo glas za Milanovića

- Upravo zbog toga je došlo do prvog mjesta Milanovića u prvom krugu, to bi bilo jasno i da pratite izbore s drugoga planeta, ustvrdio je Plenković ukazujući na rasipanje glasova unutra desnog centra i desnice.

Gubitak Grabar Kitarović u slavonskim županijama Plenković je objasnio jednostavnošću predsjedničkih izbora.

- Zemlje s duljom demokratskom tradicijom kažu - u prvom krugu glasaš srcem, a u drugom razumom. Ja vjerujem u razum i razboritost hrvatskog naroda, rekao je.

Za sljedećih 15 dana kampanje najavio je kako će Grabar Kitarović kroz debate i javne nastupe poslati ključne poruke koju politiku želi za Hrvatsku u idućih pet godina  te istaknuo kako je uvjeren da će ponovno dobiti većinsko povjerenje hrvatskih birača.

Čestitao je svim kandidatima u prvom krugu, a posebno Grabar Kitarović na ulasku u drugi krug.