Kiša, vjetar, valovito more, ali ne zaboravite na izbore!

Subotnji prestanak kiše, gdjegod i djelomično razvedravanje bili su samo prolazne naravi,
uskoro slijede nove oborine, ponegdje i obilnije, pa se nemojte iznenaditi ni mjestimičnoj poplavi.

Prognoze su prilično postojane pa će i po najnovijim izračunima izraženijih pljuskova i grmljavine, ponegdje i olujnih nevremena, kao i u subotu, biti i u relativno toplu nedjelju, osobito na Jadranu i područjima uz njega, i to većinom u prvom dijelu dana, a oko podneva i kasnije će i u sjevernijim krajevima kiša biti česta, gdjegod i obilnija. U višem je gorju velika vjerojatnost i za malo snijega, kao svojevrsna dobrodošlica i
astronomskom početku zime.

Slijedom svega, ako ne žele pokisnuti, većini birača u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj najbolje je na birališta poći što prije nakon otvaranja, a onima u južnijim krajevima poslijepodne, što kasnije. No, mjestimice se može dogoditi, najvjerojatnije na širem dubrovačkome području, cjelodnevno neprestano padanje kiše.

Pritom će još u početku na Jadranu puhati jako i olujno jugo, koje će na sjevernom dijelu već prijepodne, poslije i drugdje okretati najprije na podjednako jak jugozapadni vjetar, zatim sjeverozapadni i sjeverni, uz obalu rijetko i buru - prema večeri u slabljenju. Stoga će more biti uglavnom valovito i jače valovito! Valja spomenuti da će i u kopnenom području biti prolazno jakog vjetra, gdjegod na udare vjerojatno i olujnoga.

Zbog prilično nepovoljnih vremenskih prilika i vrlo velike vjerojatnosti neprilika - stručnjaci DHMZ-a objavili su mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, koja su vidljiva i u europskom MeteoAlarm sustavu, a naravno - i u
HRT METEO aplikaciji.

Uz sve to i biometeorološke će prilike biti prilično nepovoljne, osobito prijepodne, kada će se tlak zraka nastaviti snižavati, ponegdje vjerojatno i ispod 990 hPa, a poslije će rasti pa će blagdanski tjedan biti stabilniji od ovoga. I pritom sunčaniji, ali i hladniji, iako i dalje uz temperaturu malo višu od prosječne ili oko nje, što znači da će na kopnu biti jutarnjih "minusa", ponegdje vjerojatno i mraza...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i iz Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

I u nedjelju kišovito, vjetrovito i valovito, ponegdje i uz nevrijemedr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Nedjelja će u istočnoj Hrvatskoj proteći uz oblačno i kišovito vrijeme, ponegdje uz moguću i obilniju kišu, a popodne će zapuhati i mjestimice jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka od 7 do 11 °C.

Zbog mnogo oblaka dnevni hod temperature neće biti izražen ni u središnjoj Hrvatskoj. Kiša će biti česta, ponegdje i obilna, a treba upozoriti i na prolazno jak sjeverozapadnjak u večernjim satima.

Obilne kiše, osobito duž obale i grmljavine te jakog vjetra bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. Jugo i jugozapadnjak okrenut će na zapadnjak i sjeverozapadnjak, s kojim samo u najvišem gorju uz pad temperature može zalepršati poneka pahulja. No, uz oblačno vrijeme temperatura će danju biti od 5 do 9 °C u gorju te između 10 i 15 °C na moru.

U Dalmaciji ponegdje i do 17 °C, uz pretežno oblačno vrijeme i kišu, mjestimice obilnu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će vjetrovito - jako do olujno jugo okretat će na jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak pri čemu će more biti valovito i jače valovito.

I na jugu Hrvatske jak i olujan vjetar uzburkat će more. Oblaka će biti mnogo, kiša česta i obilna, a moguća je i grmljavina. Temperatura zraka danju se neće puno mijenjati, uglavnom od 13 do 17 °C, samo ponegdje u zaobalju malo niža."

U novome tjednu stabilnije i sunčanije, ali i hladnije, te ne posvuda suho

"U ponedjeljak na kopnu prestanak kiše i razvedravanje sa zapada, pa će za blagdane sunčanih razdoblja biti više, a mogućnost za slabu, prolaznu kišu postoji samo na istoku zemlje. Idućih dana temperatura će biti niža. Osobito od utorka ujutro mjestimice će biti mraza, ali i magle, ponajprije u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Prema vikendu pak raste vjerojatnost za kišu, u višem gorju i poneku pahulju.

U blagdanskom tjednu na Jadranu će vjetar oslabjeti - bit će stabilnije, sunčanije, uglavnom suho, uz malo nižu temperaturu zraka, ali i dalje iznadprosječnu za ovo doba godine. No, u petak okreće na jugo s kojim raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Detaljnija prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.