Klima se mijenja i hranu je sve teže proizvoditi!

Blagdanski tjedan donosi većinom suho, sunčano i osjetno hladnije vrijeme. Još će u ponedjeljak i utorak biti iznadprosječno toplo, a zatim će postupno zahladiti. Najniža temperatura zraka na kopnu vjerojatno će biti oko -4 °C. Stoga zbog hladnoće budite na oprezu. Pokoja kap kiše ili pahulja snijega mogući su oko Božića, i to većinom u unutrašnjosti zemlje. Vrijeme će biti pogodno za dovršetak nužnih radova. Temperatura tla na 10tak cm dubine će se spustiti na 1 u gorju te na 10 °C u Dalmaciji. Sve u svemu i prema običajima i vremenskim prilikama ulazimo u mirno poljodjelsko razdoblje.

Za kraj se želimo osvrnuti na ovu meteorološki iznimno zanimljivu godinu.
Primjerice, na našoj najdugovječnijoj postaji u Hvaru na kojoj se mjerenja obavljaju od 1858. ove je godine srušen rekord najviše temperature zraka. Ono što je izuzetno je da najviša temperatura zraka od 38 °C nije izmjerena kad bismo očekivali – u srpnju ili kolovozu, već u lipnju! To je veliki pomak i pokazuje da se najtoplije razdoblje u godini produljuje.

Vrijeme je bilo ekstremno gotovo u cijeloj zemlji. Od vrlo hladnog i kišnog svibnja, zatim iznadprosječno toplog i suhog lipnja, pa do kišnog i toplog studenog i prosinca, moramo ponoviti očito – klima se mijenja i hranu je sve teže proizvoditi. Stoga posebno cijenimo rad naših poljoprivrednika!

Povoljno vrijeme, naklonjeno vašim potrebama te sretan Božić žele vam agrometeorolozi DHMZ-a.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.