O sigurnoj kiši i mogućim pahuljama, a i kalendaru s izvrsnim fotografijama

Kao i prošle godine, i ove nam se uoči Božića događaju podjednaka događanja, i atmosferska, i neka druga. Neka dobra i poželjna, a neka mnogima i ne.

Ipak - kapi!

I ne samo kapi - nego litre, pa i desetci litara kiše po četvornome metru već su pale ovih dana, osobito na Jadranu i područjima uz Jadran, a tijekom vikenda će ponegdje obilnije kiše biti i u sjevernijim krajevima, osobito od subotnjeg jutra do večeri izborne nedjelje. Pritom će i dalje izraženijih pljuskova, mjestimice praćenih i grmljavinom, biti na Jadranu, u gorju, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje će do nedjelje navečer u mnogim mjestima pasti i više 80 litara kiše po četvornome metru, a gdjegod vjerojatno i više od 100! Gdje je i kada najveća vjerojatnost detaljnije se može pratiti u uvijek aktualnim prognozama na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a - radiju, televiziji, teletekstu, internetu, a i u HRT METEO aplikaciji.

Ipak moguće pahulje!

Premda ovih dana proživljavamo jedno od najtoplijih razdoblja druge polovine prosinca, ponegdje čak i rekordno toplo, u sljedećem tjednu ipak - neki će reći i: "Napokon!" - dolazi hladniji zrak pa će temperatura biti znatno bliža prosječnoj nego u ovome tjednu. I premda će i dalje biti relativno toplo za posljednji prosinački tjedan, ipak će se pojaviti mogućnost poneke snježne pahulje, uglavnom u višem gorju. Ne kako bi mnogi željeli, ali barem nešto. Uostalom, snijeg voli brijeg! Na višim meteorološkim postajama DHMZ-a on se u prosjeku tijekom božićnih blagdana nalazi znatno češće nego u nizinama. Prema analizi iz 2014. godine, koja već zavređuje "osvježavanje", na božićne blagdane snijega na Puntijarki i Pargu ima u prosjeku 7-8 godina od 10, a na Zavižanu čak 9 od 10 godina!

Ipak novi meteokalendar za 2020. godinu

Premda je netko sumnjao, ipak se dogodilo... Kao što se i ove godine nastavila tradicija hrvatskih fotografija u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2020. - i DHMZ je nastavio s hvale vrijednim predstavljanjem hrvatskih fotografija i fotografa, od kojih su neki i dugogodišnji suradnici HRT-a.

Osim izvrsnih fotografija koje su vidljive u ovom Meteo kutku HRT-a, na internetskim stranicama DHMZ-a može se ne samo gledati, nego i "skinuti" cijeli kalendar. Naravno, i ispisati ga, a neki sretni slušatelji radijskih meteoroloških minuta sljedećih dana kalendar će dobiti i kao svojevrsni darak pod bor DHMZ-a i HRT-a - višedesetljetnih poslovnih partnera.

U kalendaru se nalaze:

Aleksandar Gospić - naslovna: Kapa je na Velebitu - bit će bure!, Novigrad
Nataša Šafar - siječanj: Snježno kraljevstvo, Rečica
Šimun Aščić - veljača: Paralelni svijet, Park prirode "Lonjsko polje"
Danijel Palčić - ožujak: Lenticularis u suton, otok Pag
Romeo Ibrišević - travanj: Majerovo vrilo, Vrila Gacke
Miroslava Novak - svibanj: Dvostruka duga, Pribislavec
Francesca Delbianco - lipanj: Grmljavinska oluja, Zagreb
Sandro Puncet - srpanj: Noćni svjetleći oblak, Mali Lošinj
Borna Ćuk - kolovoz: Razglednica iz Rovinja, Rovinj
Boris Baran - rujan: Istra u velu jutarnje magle, Motovun
Zoran Stanko - listopad: Magloviti počinak, Ivanec
Ivica Brlić - studeni: Tišina poslije oluje, Davor
Šime Barešić - prosinac: Snježna idila, Velebit

kojima zahvaljujem za skoro pa ono alkarsko "oko sokolovo i čvrstu desnicu", s nadom da će i oni koji to do sada nisu - postati barem povremeni suradnici HRT-a pa će njihove fotografije uljepšavati emisije "Vrijeme" i druge emisije i priloge s meteorološkim sadržajem na medijskim platformama HRT-a.