Posljednji dan promidžbe za predsjedničke izbore

Petak je posljednji dan službene promidžbe za predsjedničke izbore u Hrvatskoj na kojima će u nedjelju tri milijuna 855 tisuća hrvatskih birača odlučivati tko će od 11 kandidata biti na čelu države idućih pet godina, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili netko od njenih 10 'izazivača'.

Promidžba, koja je službeno trajala 15-ak dana, neslužbeno od ljeta, završava u ponoć kada počinje izborna šutnja koja će biti na snazi do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je kandidate, njihove predlagatelje, medije i medijske nakladnike, te druge fizičke i pravne osobe da poštuju izbornu šutnju, unatoč činjenici da za njeno kršenje zakon ne predviđa nikakve kazne. Vrlo često šutnja se krši slanjem SMS-ova, što će DIP prijavljivati HAKOM-u.

Da na više od 6500 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu sve bude regularno, brinut će se promatrači. Rok za njihovu prijavu istekao je u podne, a do sinoć ih je prijavljeno oko 22 tisuće. Iz toga proizlazi, kazala je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić, da će po biračkom mjestu u prosjeku biti 3 i pol do 4 promatrača, kazala je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić. Najavila je da će DIP sutra objaviti točan broj i raspored promatrača.

Posljednji dan za promidžbu, 11 kandidata za predsjednika države provest će na različite načine: završnim skupovima, druženjima s građanima, a sve s ciljem kako bi ih uvjerili da u nedjelju na biralištu trebaju zaokružiti baš njihovo ime.

Uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović (HDZ), kandidati za predsjednika države su: Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), Anto Đapić (DESNO), nezavisni Dario Juričan i Mislav Kolakušić, kandidat HSLS-a Dean Kovač, Zoran Milanović (SDP), nezavisna Dalija Orešković, Katarina Peović (RF), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Miroslav Škoro.